Een 'jongerenpartij' in de Tweede Kamer is geen goed idee: een banale vorm van de identiteitspolitiek

Geen categorieaug 17 2019, 18:00
Fee Buurmans schrijft in een column op BNDeStem het voorstel om een jongerenpartij op te richten. Buurmans stelt dat zo'n partij moet worden opgericht als tegenwicht van bijvoorbeeld 50Plus. Het partijprogramma? Een waslijst aan electorale snoepjes zoals 'gratis festivaltickets'. Dit is dus precies waar niemand op zit te wachten: politieke partijen die zich toespitsen op details.
En het is ook nog eens goedkope identiteitspolitiek ook, zo'n jongerenpartij met allemaal gratis goodies. Zo'n beetje van het niveau BoerBurgerBeweging (BBB), dat niet alleen een fonetisch drama is, maar ook weinig creatieve ideeën voortbrengt. Het gaat in het geval van de BBB weer om 'vage doelgroepen' en cadeautjes aan de gebruikelijke sectoren.
Net als de BBB richt Fee Buurmans zich in haar denken over een 'jongerenpartij' op één beperkte doelgroep: de linkse jongeren die zitten te wachten op gratis festivaltickets vanuit de Rijksoverheid. Belachelijk gewoon. Een jongerenpartij volgens die lijnen past prima naast een partij als de Partij voor de Dieren, wiens fractieleden zich niet bezighouden met 'mensenzaken' en ook een selecte doelgroep hebben: dierenmensen.
Natuurlijk is het logisch dat politieke partijen zich toespitsen op een bepaalde doelgroep, maar uiteindelijk kun je ook doorslaan in de stratificatie van de samenleving. What's next? Een sportpartij? Of de partij voor de rokers? In ieder geval heeft Buurmans ideeën voor wat zo'n jongerenpartij voor elkaar moet gaan boksen, we houden ons hart vast:

"Ik heb vast wat ideetjes. Waar die partij voor zou staan, is duidelijk. Elk jaar een festivalticket naar keuze. Gratis reizen met een trein tot vijf jaar na het afronden van de studie. Alcoholaccijns drastisch omlaag. Vergoeding van de overheid op streamingdiensten zoals Netflix en en Spotify. Supereducatief.'

Wat Nederland niet nodig heeft zijn méér kleine splinterpartijen die een selectie doelgroep hebben en identiteitspolitiek bedrijven daarmee. Het zou de versplintering van de politiek verder aanjagen en de stabiliteit van het bestuur van het land schaden. Veel beter zou het zijn als reguliere partijen beter hun best doen om identiteiten als jongeren te vertegenwoordigen. Dat bespaart ook een boel overhead en 'gratis festivaltickets'.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten