Een koning die 'normaal doet' schaadt het imago van de Koninklijke Familie: een uitgehold symbool

Een koning die 'normaal doet' schaadt het imago van de Koninklijke Familie: een uitgehold symbool

Het kan dan misschien de strijdkreet van de VVD zijn, normaal.doen., maar of dat het credo zou moeten zijn van de koning, dat denk ik niet. Ik hoor veel lof aangaande Willem-Alexander, zeker als die vergeleken wordt met zijn voorganger, moeder Beatrix. In tegenstelling tot Beatrix, verliest de Koninklijke Familie wel haar status. Misschien niet haar imago, maar wel haar status.

Hoe kom ik hier op? Bij De Telegraaf bespraken Maarten Steendam en Wouter de Winther over koning Willem-Alexander en zijn functioneren in de afgelopen jaren. Daarin stellen zij dat in de laatste jaren 'vriend en vijand verrast zijn'. In deze vergelijking nemen ze vooral mee dat hij beter functioneert dan men aanvankelijk gedacht had en dat hij ook professioneel met zijn functie omgaat. Al met al, als je de uitleg hoort, dan kom je tot de conclusie dat Willem-Alexander vooral 'niet tegenvalt'.

Aan de andere kant staat een beeld van Willem-Alexander vast dat hij met zijn familie eet bij de McDonalds, hij lekker normaal doet (daar komt Willy natuurlijk vandaan) en dat hij een veel persoonlijker en informelere stempel drukt op zijn functie als koning. Veel mensen vinden dat ook zeker fijn, omdat hij dan 'lekker dicht bij het volk staat'.

Is dat wel zo goed? De koning staat symbool voor een hoger aspect dan de Nederlandse bevolking. In principe is hij dé vertegenwoordiging van het Nederlandse volk en haar ziel. Hier worden prinsen en prinsessen ook heel hun leven lang voor opgeleid. Dat is de last en verantwoordelijkheid die de Koninklijke Familie draagt. Niet alleen Willem-Alexander, maar ook zijn vrouw, dochters, neven en (aangetrouwde) nichten.

Binnenkort wordt ook nog eens de wet afgeschaft die het beledigen van de koning strafbaar maakt. Onder het mom van 'het hoort niet in deze tijd' wordt een belangrijk fundament onder de samenleving weggehaald. Waarom? Omdat Nederland kraakt en uit balans is door haar eigen tolerantie en egalitarisme. Geen enkele autoriteit wordt meer getolereerd en iedereen moet maar 'gelijk' zijn. Ik ben een republikein, maar ik ben er wel achter gekomen dat de koning een van de weinige transcendente symbolen van autoriteit en gezag is. Moeten we dat extern (via de wet) en intern (door zijn egalitaire imago) uithollen?

Moeten we niet juist ervoor zorgen dat de Koninklijke Familie nog iets van haar charme behoudt? Dat het een mystiek symbool blijft en zo haar functie kan vervullen? Anders verwordt het tot niets meer dan een veredelde poppenkast en dure show met een permanente acteur, ingehuurd ter vermaak van de Nederlandse bevolking. Dat moeten we niet willen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties