snapshot8

Peiling: regeringspartijen verliezen 5 zetels, PVV en FvD winnen allebei een zetel

Geen categorieapr 29 2018, 11:00
Het was natuurlijk te voorspellen dat het Dividenddebat geen goede invloed zou hebben op de peiling van het aantal zetels voor de regeringspartijen. Alle partijen in de coalitie hebben last gehad van het debat en in totaal heeft de coalitie vijf zetels verloren in de peiling van deze week van Maurice de Hond.
Peiling Zetelaantal 29 april
Het onderzoek laat zien en geeft zelf al aan dat de verdeling van het aantal zetels steeds meer gelijkwaardig wordt. Er zijn niet echt grote partijen meer, maar de versnippering lijkt toe te nemen naar evenredigheid van het aantal zetels. Zoals het onderzoek zelf al beschrijft, de eerste partij (VVD) loopt helemaal niet zo ver voor op de achtste partij (PvdA). Sterker nog, partijen als DENK, 50plus en Partij voor de Dieren zijn de afgelopen tijd ook gestaag maar zeker omhoog gekropen.
Forum voor Democratie en de PVV, de rechtse oppositie, hebben samen een zetel erbij gekregen. De val van de PVV lijkt voor even gestopt en dat kunt u ook makkelijk verklaren als we kijken naar het verloop van het Dividenddebat. Geert Wilders was erg fel, maar fair tegenover de coalitie. In de eerste ronde heeft de blonde leider veel van zichzelf laten zien, terwijl Thierry Baudet zijn gezicht pas liet zien bij zijn eigen inbreng, spelend met een recordertje. Baudet pakte in de tweede ronde alles weer goed op, maar dat leek dan meer voor de bühne, omdat hij daarvoor geen onderdeel verder was van de harde oppositie. Wilders lijkt hier met zijn ervaring in de Tweede Kamer beter gebruik te kunnen maken van het moment.
De titel suggereert dat alleen de rechtse oppositie zetels lijkt te winnen, maar de linkse oppositie van PvdA-SP-GroenLinks hebben ook zetels erbij gekregen. Als deze partijen goed gebruik maken van het moment, kunnen ze een waarlijk langdurige stijging bewerkstelligen voor de linkse partijen. Dat zou een jarenlange trend van links verlies teniet kunnen doen. God behoede het, maar het is politiek en als je goed politiek bedrijft, wordt je daarvoor beloond.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten