Één meisje verlicht de levens van duizenden mensen. Wacht tot je haar inspirerende verhaal leest

Één meisje verlicht de levens van duizenden mensen. Wacht tot je haar inspirerende verhaal leest

Hoe één simpel idee duizenden levens verbeterde.

Mansi Prakash ging in 2010 op vakantie naar India om haar grootouders te bezoeken. Ze studeert zelf in Amerika, en ze was best wel geschokt toen ze de leefomstandigheden van veel mensen zag. Één van de dingen die haar het meest opviel, is dat in veel delen van India nog steeds weinig gebruik wordt gemaakt van elektrisch licht. En daar besloot ze wat aan te doen.

Vaak gebruiken mensen oude gloeilampen die snel stukgaan. Mansi vertelt:

"De meeste mensen hebben wel gloeilampen – maar vaak doen ze die niet eens aan. Voor mensen die nauwelijks drie keer per dag een maaltijd op tafel kunnen zetten, is het geen optie om hoge energiekosten te betalen"

Haar oplossing was even simpel als briljant: Ledlampen. Deze zuinige lampen gaan veel langer mee dan de ouderwetse gloeilampen die in India gangbaar waren, en bovendien verbruiken ze wel 80 procent minder stroom. Het bespaarde geld kan door families worden besteed aan gezondheidszorg, eten en onderwijs voor hun kinderen.

Bovendien, als je verlichting in je huis hebt, heb je meer uren van de dag dat je productief kunt zijn, en hebben kinderen meer tijd om huiswerk te maken.

Processed with VSCOcam with c1 preset

 

Mansi, die zelf in India geboren is en nu in Amerika studeert, besloot tijdens haar vakantie om voor tien families een voorraad lampen te kopen van haar eigen geld. Inmiddels heeft ze een stichting opgericht om nog veel meer families van verlichting te voorzien. De stichting, genaamd Brighter Today, verspreidt lampen onder de plattelandsbevolking van India. Alle lampen worden gedoneerd door het Nederlandse bedrijf Philips, en inmiddels zijn al meer dan vijfduizend gezinnen geholpen.

Inmiddels studeert Mansi economie aan de prestigieuze New York University. Ze hoopt haar stichting nog verder te kunnen uitbouwen om nog veel meer mensen van verlichting te voorzien. Daarnaast is ze bezig met een project om meer mensen toegang tot elektriciteit te geven.

Fantastisch dat deze getalenteerde jonge vrouw samen met een Nederlands bedrijf de levens van duizenden mensen beter maakt! Zo zie je maar – een klein initiatief kan uitgroeien tot iets prachtigs, waarmee je het verschil maakt voor je medemens.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties