Een nieuwe index voor economische groei?

Geen categoriejun 19 2013, 13:00
Duitsland wordt de laatste jaren vaak de economische motor van Europa genoemd. Het land doet het beter dan Nederland, Frankrijk en de zuidelijke eurolanden. Toch haalde de Duitse economie vorig jaar maar net positieve cijfers. Hetzelfde geldt voor de voorspelling voor het lopende jaar. Geen wonder dat Europa met zo'n pruttelende motor economisch in het slop blijft.
De veruit best presterende economieën in de Europese Unie zijn die van de Baltische staten. Zij maakten direct na de kredietcrisis een voor ons onvoorstelbare krimp mee - in Letland daalde de economie in één jaar (2009) zelfs met 18 procent - maar hun kleine economische motortjes draaien inmiddels alweer jaren op volle toeren.
In Letland bedroeg de groei zowel in 2011 als in 1012 5,5 procent; de voorspellingen voor 2013 en 2014 liggen voor alledrie de landen tussen 3 en 4 procent groei. De gedachte dat de euro als zodanig bevorderlijk is voor economische groei, wordt hier overigens gelogenstraft door het feit dat twee van de drie landen (nog altijd) hun eigen munt hebben. En Estland, dat in 2011 zijn kroon inwisselde voor de euro, draait niet beter dan de beide andere Baltische landen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten