Een op de vijf Syrische asielzoekers wordt afgewezen vanwege conservatieve denkbeelden

Een op de vijf Syrische asielzoekers wordt afgewezen vanwege conservatieve denkbeelden

Door de Turkijedeal worden de meeste asielzoekers opgevangen voordat ze Europa bereiken, maar de deal zorgt er wel voor dat de Europese Unie alsnog asielzoekers moet opnemen via een indirecte procedure. De VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) draagt asielzoekers voor en dan moeten de landen kijken of ze worden afgewezen of niet. Van de miljoenen (3,6) vluchtelingen in Turkije, heeft de Europese Unie 15.000 asielzoekers overgenomen. Toch wordt een van de vijf alsnog afgewezen.

Ongeveer een vijfde van de Syriërs die via de Turkijedeal worden voorgedragen voor asiel in Nederland valt af vanwege extremistische sympathieën of zeer conservatieve denkbeelden. Dat zegt Paul van Musscher, landelijk portefeuillehouder vreemdelingenzaken en migratiecriminaliteit in de Volkskrant. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR bevestigt het aantal tegen de krant.

Volgens Van Musscher gaat het bijvoorbeeld om ideeën over gelijkheid tussen man en vrouw. "Als jij zegt: mijn kinderen gaan koste wat het kost niet in gemengde klassen of er wordt niet samen gezwommen, dan gaat er een streep door je dossier en kom je Nederland niet in", citeert de krant Van Musscher.

Het ministerie van Justitie zegt tegen de Volkskrant dat een deel van de vluchtelingen zich uit eigen beweging terugtrekt. Dat zou bijvoorbeeld gebeuren als de vluchtelingen uitleg hebben gekregen over de Nederlandse normen en waarden op het gebied van diversiteit en de geldende ideeën over gelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Vorig jaar ging het om 2100 asielzoekers die zijn opgenomen en dit jaar, tot en met juli, 288 mensen. Het aantal is dus sterk afgenomen, maar het blijft wel schokkend hoe veel mensen dan alsnog worden afgewezen. Het is schokkender dat de UNHCR dus mensen aandraagt die sterke conservatieve denkbeelden hebben. Het is daarom goed beleid van de overheid om een extra check te doen.

We moeten ook niet vergeten dat 2100 asielzoekers per jaar een groot aantal is. Dit aantal is alleen nog maar van de asielzoekers die door de Turkijedeal naar Nederland toekomen. Het absolute aantal is veel groter en een klein dorp is al rond de 12.000 personen. Moet je nagaan, je kan gewoon gehele dorpen maken door het aantal asielzoekers die hier binnenkomen. Dit kan op de lange termijn niet op deze manier doorgaan.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties