Kinderen proberen zelfmoord te plegen in Grieks vluchtelingenkamp

Geen categorieaug 28 2018, 21:00
De omstandigheden in vluchtelingenkamp Moria, wat nu een toepasselijke naam blijkt, zijn erbarmelijk. Het kamp staat op het Griekse eiland Lesbos en het is er zo slecht dat zelfs kinderen zelfmoord proberen te plegen. Aldus Artsen zonder Grenzen. Via NOS.
Volgens Nicolien Kegels van Artsen zonder Grenzen krijgen ze regelmatig met zelfmoordpogingen te maken. Ouders spreken de artsen daar aan en vertellen ze dat hun kinderen een poging hebben gedaan. Ze vragen natuurlijk om hulp maar mevrouw Kegels zegt dat ze niet veel kúnnen doen.
Mevrouw Kegels spreekt van een nijpende situatie waar er geen slaapplekken, dekens of tenten zijn, mensen onder zeiltjes moeten slapen en er continu ruzie en verkrachtingen plaatsvinden. Een absoluut horror-scenario dus. Een regelrecht trauma voor de aanwezigen maar vooral voor de kinderen daar.
Het kamp is voor 2500 mensen bedoeld maar puilt uit door de 9000 vluchtelingen die er op het moment nog verkeren. Of AzG ook daadwerkelijk zelfmoorden mee hebben gemaakt van kinderen is niet duidelijk. Het lijkt er vooralsnog op dat het waarschijnlijk wel waar is maar dat dit slechts op basis van de verhalen van ouders is. Er is dus, hoe triest ook, een motief om hierover te liegen.
In ieder geval is duidelijk dat er snel een andere plek moet komen voor de vluchtelingen. Zij moeten of evenredig worden verdeeld, teruggestuurd worden óf de juiste middelen krijgen wanneer zij vooralsnog niet terug kunnen. Een tijdelijk verblijf kan in ieder geval degelijk worden opgezet zodat de Griekse regering geen bloed aan z'n handen heeft als er een epidemie uitbreekt. Het liefst zie ik ze ook weer gewoon teruggaan naar waar ze vandaan kwamen natuurlijk.
Mevrouw Kegels is het daar duidelijk niet mee eens en zegt: "Het is werkelijk waanzinnig om mensen onder zulke omstandigheden te laten leven. Ze worden afgestraft en onder onmenselijke omstandigheden hier gehouden, terwijl ze het récht hebben om in Europa te zijn." Dat recht hebben ze echter duidelijk níet en moet ze ook nooit gegeven worden, niet permanent verblijf in ieder geval.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten