Een rechts kabinet is ook financieel broodnodig

Geen categoriesep 06 2010, 14:00
Voordat de heren en dames politici ook maar beginnen te denken aan allerlei linkse droomcoalities, moeten ze even een blik werpen op de overheidsfinanciën. De rauwe cijfermatige werkelijkheid moet hen ervan weerhouden te kiezen voor een kabinet Hippie I. Het Nederlandse begrotingstekort moet worden verkleind; zowel het financieringstekort als de staatsschuld moeten drastisch omlaag. Daarvoor zijn rechtsdraaiende snoeimessen nodig.

In de komende kabinetsperiode moet op zijn minst 18 miljard euro worden bezuinigd. De VVD hield hier tijdens de formatiebesprekingen over Paars-plus - heel verstandig - aan vast. GroenLinks, D66 en de PvdA zagen dat bedrag niet zitten als er niet ook lastenverzwaringen werden doorgevoerd. GroenLinks en D66 waren bereid veel verder te gaan dan hun verkiezingsprogramma's aangaven, alleen Cohen wilde niet keihard bezuinigen. Waarschijnlijk had de tripartiete PvdA-leiding Samson-Van Dam-Dijsselbloem hem voorgerekend dat dergelijke bezuinigingen de schattige witte konijntjes in gevaar zouden brengen. 'Zie je ze niet hulpeloos kijken, Job?!'
Diezelfde Job laat de linkse kranten nu een actieve lobby draaien om hem in allerhande analyses als de nieuwe sidekick van Rutte te presenteren. Job Cohen wil meeschrijven aan het conceptregeerakkoord. Misschien is dit wel het meest uitnemende voorbeeld van een politieke actie die uitdrukkelijk niet in het belang van het land is. De overheid moet fors bezuinigen, dat is geen platte kretologie om verkiezingen mee te winnen, het is de realiteit. In die wetenschap is het onmogelijk met Cohen en zijn PvdA in zee te gaan, zij willen namelijk niet zo hard bezuinigen als nodig is. De argumentatie voor die stelling berust als vanouds volledig op het komisch duo 'Arm en Zwak', dat moet worden ontzien.
Wat er werkelijk ontzien moet worden, is de Nederlandse economie, vooral nu de zorgen over een dubbele dip weer levensgroot zijn. Daartoe moet de overheid afslanken. Regeringsdeelname van de PvdA is dan ook slecht voor de gezondheid van Nederland.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten