Een simpele strategie om je stress meteen onder controle te krijgen

Een simpele strategie om je stress meteen onder controle te krijgen

Volgens de meest recente onderzoeken zal één in vier mensen op één moment in hun leven aan één of andere geestelijk probleem lijden.

Met name onder jongeren -- studenten -- hebben we het over schokkende cijfers. In Groot-Brittannië blijkt bijvoorbeeld 25% van de studenten het afgelopen jaar psychologische problemen te hebben gehad. Dat is dus niet zomaar 'op enig moment in hun leven,' maar de laatste 12 maanden.

Gelukkig is er ook goed nieuws. Uit nieuw onderzoek blijkt dat er een heel handige, snelle strategie is om je angst of depressie in weinig tot geen tijd onder controle te krijgen: door je ogen even dicht te doen.

[caption id="attachment_146049" align="aligncenter" width="1990"]Michał Huniewicz (bron: Flickr) Michał Huniewicz (bron: Flickr)[/caption]

Vervolgens moet je datgene waar je bang voor bent visualiseren. Ja, dat lees je goed: je moet de tijd dus nemen om datgene waar je angst voor hebt juist te zien, alsof het gebeurt. Dwing jezelf op dat moment om er objectief naar te kijken, zonder dat je overweldigd wordt door emoties.

Doe dat en, aldus onderzoek, je stress vermindert meteen.

Opvallend genoeg werd deze truc al gepromoot door de stoïcijnen, een filosofische school uit de oudheid. Bekende stoïcijnse namen zijn Marcus Aurelius en Epictetus. De kans is groot dat iedere lezer van die mannen gehoord heeft. 2000 jaar geleden moedigden zij hun studenten al aan om dit soort strategieën te gebruiken om kalmer en gelukkiger te zijn.

Lees meer over:
Filosofie psychologie geluk

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties