Een vrouw met een hart voor leven geeft een nier aan een vreemde

Geen categoriesep 19 2015, 15:55
Ze kende de ontvanger niet, maar dat maakte niet uit: ze wilde een positief verschil maken.
Margery Lipenski is een vrouw uit New York, één van de meest levendige steden in Amerika. Hoewel New York een goede reputatie heeft als zakencentrum en als dé stad waar je je dromen kunt verwezenlijken, staat de stad tegelijkertijd ook bekend als een paradijs van, voor en door egoïsten, die zich eerst en vooral druk maken om zichzelf... en die lak hebben aan een ander.
Margery bewijst dat dit vooroordeel niet eens bijna klopt.
Tot voor kort deed ze dat echter eerst en vooral met mensen die haar na aan het hart waren: familieleden, vrienden en kennissen. Ze stond - en staat - altijd voor ze klaar en doet wat ook maar nodig is om ze een beetje beter te doen voelen.
Onlangs besloot ze dat dit niet genoeg meer was. Ze wilde de wereld een beetje beter maken door zich in te zetten voor vreemden - voor mensen die ze totaal niet kende.
Het probleem: ze is niet rijk of iets dergelijks, dus kan niet zomaar miljoenen dollars doneren aan een goed doel.
Wat ze wel heeft? Een lichaam. Sterker nog, een behoorlijk goed functionerend lichaam. Ze bedacht zich: eigenlijk kan ik daar ook iets mee doen.
Daarom nam ze contact op met een lokaal ziekenhuis. Ze liet weten dat ze haar nier graag wilde doneren. Zoals je ongetwijfeld weet kunnen we prima leven met maar één nier. Helaas zijn er mensen die een nierziekte hebben; bij hen werkt geen enkele nier, wat betekent dat ze het bijzonder lastig hebben en grote behoefte hebben aan een nieuwe nier, van een donateur.
Nieren zijn lang niet gemakkelijk te vinden. Ten eerste moet er natuurlijk een match zijn tussen de donateur en de patiënt, maar er is ook een ander probleem: heel veel mensen doneren niet zomaar hun organen, zelfs niet na hun overlijden. En dus wachten veel nierpatiënten jaren op een nieuwe nier - een nier die in sommige gevallen zelfs nooit komt.
Geen wonder dus dat het ziekenhuis erg blij was met het aanbod. Ze hadden behoorlijk wat patiënten die wel een nier konden gebruiken. Maar de belangrijkste kandidaat? Jerry Fox, een 68-jarige vader van drie die sinds drie jaar aan een ernstige nierziekte lijdt.
Jerry heeft het al jaren lastig, wordt behandeld, maar wist dat hij eigenlijk gewoon een nier nodig had. En daar kwam Margery van pas: haar nier werd onlangs verwijderd, waarna het orgaan onmiddellijk in Jerry werd gezet. De twee zijn namelijk prima matches met elkaar.
Het gevolg? Jerry kan nu weer op een normale manier leven, zonder zich zorgen te maken over zijn gezondheid.
En dat allemaal dankzij de vrijgevigheid en compassie van een vrouw die hij tot de donatie nooit had ontmoet.
Geweldig.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten