snapshot6

'Eén weekje in Den Haag: het partijkartel naait zowel de boeren als Richard de Mos'

Geen categorieokt 03 2019, 15:00
Het was deze week een levendige boel in Den Haag. Niet alleen vanwege de boerenopstand op het Malieveld, en eigenlijk de hele binnenstad, maar ook vanwege de val van wethouder Richard de Mos, bij de vorige verkiezingen nog de grote winnaar.
Boeren vanuit het hele land kwamen dinsdag in groten getale richting het Malieveld in Den Haag. Vijf trekkers waren er welkom, had burgemeester Pauline Krikke (VVD, dan weet je alweer genoeg...) eerder bekend gemaakt. Al gauw veranderde ze dat aantal naar 75 trekkers. Dat was voor de boeren echter bij lange na niet genoeg: met 2200 trekkers wisten agrariërs uit het hele land Den Haag te bezetten. De sfeer zat er goed in. Een kleine revolutie, zo voelde het.
De overheid die neukt ons weer in de kont,’ was één van de uitspraken die de boeren deden. Specifiek doelde de boeren hier natuurlijk voornamelijk op uitlatingen die D66 en GroenLinks, en vooral Tjeerd de Groot - oud-directeur van de Nederlandse zuivelorganisatie nota bene - hadden gedaan. Hij riep op tot het halveren van de veestapel om stikstof te reduceren en dat schoot de boeren in het verkeerde keelgat. Naast Tjeerd de Groot (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) liep ook Helma Lodders (VVD) rond om de boeren een hart onder de riem te steken. De eerste twee heren trokken het boetekleed aan en vertelden hen eerlijk waar het volgens hun op stond. De VVD deed dat uiteraard niet: zij hadden mooie woorden, maar stemmen in de praktijk gewoon weer met D66 en GroenLinks mee. Tegen de boeren.
Wie ook een kleine revolutie wist te bewerkstelligen was Richard de Mos bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Hij kreeg het voor elkaar met Groep de Mos/Hart voor Den Haag de grootste partij in de Hofstad te worden en wist de afgelopen jaren al diverse Haagse belangen te behartigen. En toen kwam dinsdag, de dag van het boerenprotest, het nieuws naar buiten dat De Mos en Rachid Guernaoui (wethouders voor Groep de Mos/Hart voor Den Haag) en een raadslid van Groep de Mos/Hart voor Den Haag worden verdacht van corruptie.
Nou is het in Nederland zo dat je onschuldig bent tot het tegendeel is bewezen. Maar dat geldt uiteraard niet in het geval je wethouder of raadslid bent van een rechtse partij. Donderdag zeiden coalitiepartners GroenLinks, D66 en VVD het vertrouwen in Groep de Mos/Hart voor Den Haag dan ook op. Daarmee werd de politieke partij meteen keihard gestraft, zonder dat er ook maar enige mate van schuld was bewezen. In de kont geneukt door het partijkartel dus, net als de boeren die – terecht – weigeren de stikstofuitstoot te reduceren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten