shutterstock 1215681697

Het masker valt af van Dries van Agt en zijn clubje: antisemitische drek wordt 'inhoudelijk relevant' genoemd

Geen categorieokt 03 2019, 16:00
Het masker is afgevallen bij de club van oud-premier Dries van Agt, zo oordeelt Awi Cohen van Likoed Nederland. Eerst doet The Rights Forum alsof het afstand neemt van antisemieten, om ze later alsnog in de armen te sluiten: "Ja, lekker geloofwaardig," aldus Awi.
In een vorig artikel schreef ik hoe hoofdauteur Jan Tervoort van The Rights Forum (de anti-Israël club van Dries van Agt) van ontstellend antisemitisme blijk had gegeven. In een tweet had hij de linkse politieke partijen opgeroepen om pro-Israël leden uit hun partijen te zetten. Hij noemde als voorbeeld drie Joodse leden van de PvdA en D66.
Hij zag namelijk een Joods - pardon, pro-Israël - complot waarbij de Britse Labour partij ten onrechte beschuldigd zou zijn van antisemitisme. Een onzinnige stelling natuurlijk, de bewijzen zijn overweldigend. Slechts een voorbeeld: zelfs een derde van de eigen leden van de House of Lords (de Eerste Kamer) heeft zijn schaamte en woede uitgesproken over de "giftige atmosfeer" in de partij.
Geconfronteerd met de discriminerende tweet deelde The Rights Forum twee dagen later dat het geen artikelen van Jan Tervoort meer zou publiceren op hun website. Letterlijk schreef het: "Daar zijn wij mee gestopt."
Merkwaardig was vervolgens dat de club van Van Agt wel alle artikelen van Tervoort op zijn website liet staan. Vermoedelijk bleef het zich afvragen of het wel verstandig was geweest om impliciet te erkennen dat het een antisemiet als hoofdauteur had gehad. Blijkbaar niet, want sinds afgelopen maandag - 2,5 maand later - ondersteunt The Rights Forum opeens die antisemitische tweet van hun voormalige hoofdauteur.
In een artikel op de website schrijft de club van Van Agt: "De conclusie uit bovenstaande analyse is dat Tervoorts tweet ruimschoots door de beugel kan als zijnde inhoudelijk relevant."
Zo wordt het complotdenken nu omarmd. Tervoort zou volgens dit artikel ook niet gedwongen zijn te stoppen, zoals de club eerst had gemeld. Maanden later zegt het opeens dat Tervoort toen zelf gestopt zou zijn, om een andere reden. Ja, lekker geloofwaardig.
The Rights Forum gaat alsnog vol achter hun voormalige hoofdauteur staan. Het verdedigt zelfs zijn beruchte oproep aan Nederlandse linkse politieke partijen om dubbele discriminatie toe te passen: leden met een pro-Israël mening zouden geroyeerd moeten worden, waarbij uitsluitend Joodse leden worden genoemd.
Het is duidelijk: het masker is afgevallen. Zowel de vrijheid van opinie als het lidmaatschap van politieke partijen van Joden wordt volgens The Rights Forum ter discussie gesteld.
The Rights Forum doet ook nog of dit volkomen normaal is, het schrijft: "Oproepen om personen uit politieke partijen te zetten komen overigens vaker voor en vallen - fraai of niet - ruimschoots binnen onze democratische vrijheden."
Het is inderdaad bepaald niet fraai. Mensen willen uitsluiten terwijl zij legitieme standpunten hebben en alleen omdat zij tot een bepaalde bevolkingsgroep behoren. Dat is discriminatie - en als het Joden betreft antisemitisme. Wat zou er gebeuren als iemand in reactie hierop zou oproepen om dan ook pro-Palestijnse 'propagandisten' uit politieke partijen te zetten, maar alleen als zij van Marokkaanse of Turkse afkomst zijn?
In het licht van de Nederlandse geschiedenis is het extra wrang dat dit soort standpunten weer gedebiteerd wordt. Oud CIDI-directeur Ronny Naftaniel - die in de tweet met name genoemd werd - vroeg zich daarom af of Tervoort al Ariërverklaringen heeft opgesteld om lid te kunnen zijn van een linkse partij. De Ariërverklaring was een verklaring van niet-Joods zijn die alle Nederlandse ambtenaren moesten tekenen in de Tweede Wereldoorlog. Dries van Agt kwam na de oorlog in opspraak door zichzelf “een Ariër” te noemen.
Het masker is af. Het is mij inmiddels heel duidelijk uit welke motivatie die verbeten anti-Israël campagne van The Rights Forum voortkomt.
Awi Cohen is bestuurslid van Likoed Nederland
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten