Eerste JSF's rollen van de plank

Geen categorieaug 01 2015, 9:00
Het heeft zo z'n tijd geduurd, maar de eerste Joint Strike Fighters zijn gereed om in gebruik te worden genomen.
Joint Strike Fighters - ook wel F35's genoemd - domineren het politieke debat al bijna anderhalf decennium. En eindelijk lijkt het moment dan te komen dat de hypertechnische vliegtuigen ook daadwerkelijk in gebruik gaan worden genomen. Verschillende luchtmachen van NAVO-lidstaten en bondgenoten hebben al rondgevlogen met de Joint Strike Fighter bij wijze van testgebruik, maar nu gaat het allemaal ook voor het echie gebeuren:
Het marinierskorps in de Verenigde Staten heeft vrijdag officieel de eerste JSF's (F-35's) in gebruik genomen. Het Amerikaanse ministerie van Defensie laat weten dat de eerste tien straaljagers kunnen worden ingezet in conflictsituaties.
De F-35B is een van de drie modellen waaraan sinds 2001 wordt gewerkt. Dit type JSF kan onder meer vanaf een korte landingsbaan opstijgen en kan landen als een helikopter. De mariniers van Marine Fighter Attack Squadron 121 in Arizona zijn de eerste ter wereld die de vliegtuigen gaan gebruiken.
Het is dus zomaar mogelijk dat binnenkort ISIS-strijders in Syrië of Irak een bom op hun hoofd krijgen van 's werelds eerste gevechtsklare JSF's.
Ook Nederland schaft de Joint Strike Fighter, ondanks hevige oppositie door de jaren heen van onder andere de PvdA, de SP en de PVV. Het toestel komt er nu toch, omdat de PvdA in 2006 en 2010 door de knieën is gegaan bij kabinetsonderhandelingen met respectievelijk het CDA en de VVD. PvdA-aanhangers hebben zich er dikwijls druk over gemaakt, maar dat heeft dus nooit tot concreet resultaat geleid.
Wel heeft Nederland het aantal te kopen JSF's drastisch omlaaggebracht. Aanvankelijk was het plan om er 85 in huis te halen. Die ambitie is naar beneden bijgesteld; men wil er nu nog maar 37 kopen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten