Efficiënt gebruik van zorggeld

Geen categorieaug 10 2018, 9:20
Het zal voor iedereen duidelijk zijn dat vanwege de toenemende vergrijzing de kosten van de zorg tot een misschien wel onacceptabel niveau zijn gestegen. Onze levensverwachting is aanzienlijk gestegen. Dankzij een gezondere levensstijl bezoeken we de dokter wat minder frequent. Omdat we wel steeds ouder worden, bezoeken we de dokter op den duur misschien wel weer veel vaker. Bovendien is de medische gezondheidszorg in staat om steeds meer ziektes en kwalen te bestrijden, maar ook dat heeft natuurlijk zijn prijs.

Zorgcentrum of thuis blijven wonen?

Helaas valt niet alles te voorkomen of te genezen. Dat betekent dat we ook wel eens moeten leven met een bepaalde kwaal, ongemak of beperking. En mogelijk kunnen we daardoor ook niet meer helemaal zelfstandig functioneren en voor onszelf zorgen. Dan is er misschien wel hulp nodig, of moeten we worden opgenomen in een zorgcentrum. Dat laatste willen we als het even kan natuurlijk vermijden. Misschien kunnen we wel wat langer thuis blijven wonen, als ons huis wordt aangepast en we eventueel ook nog wat hulp erbij zouden kunnen krijgen. Dat is over het algemeen natuurlijk ook een stuk goedkoper dan een opname in een zorgcentrum.

Maar voor hoe lang dan?

Als ons huis moet worden aangepast, dan kost dat natuurlijk ook het nodige. Zelfs ogenschijnlijk eenvoudige aanpassingen zoals een paar beugels op het toilet zijn vaak al behoorlijk duur. Bovendien moeten ze door een vakman worden gemonteerd zodat er ook nog een aardig bedrag voor de montage bij komt. Al deze aanpassingen samen kunnen dus een flinke investering zijn. Gelukkig springt de gemeente vaak bij in het kader van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Deze wet moet mensen ondersteunen om langer zelfstandig thuis te blijven wonen. Maar ook al draagt de gemeente bij, het is natuurlijk niet erg economisch als iemand eerst zijn huis helemaal aan laat passen en vervolgens besluit om toch maar in een zorginstelling te gaan wonen. Dat zijn dingen die uiteraard niet altijd te voorspellen zijn, maar waar toch goed over moet worden nagedacht.

Hergebruik kostbaarste aanpassingen

Gelukkig zijn een aantal van de kostbaarste aanpassingen in veel gevallen opnieuw te gebruiken. Scootmobielen bijvoorbeeld. Als deze niet meer nodig zijn kunnen ze prima worden gereviseerd. Als ze dan ook nog worden voorzien van een nieuwe accu dan zijn deze helemaal klaar voor een tweede leven. Dat geldt ook voor trapliften, maar dan helaas in iets minder mate.

Trapliften opnieuw gebruiken

Trapliften behoren tot de kostbaarste aanpassingen in een woning. Helaas wordt de rail voor deze liften in de meeste gevallen op maat gemaakt, waardoor ze vaak niet zomaar opnieuw kunnen worden gebruikt. Gelukkig zijn het wel producten die doorgaans vele jaren, of zelfs tientallen jaren, mee kunnen gaan. Daardoor kunnen deze liften behoorlijk efficiënt worden gebruikt. De liften die door de gemeenten in het kader van we WMO ter beschikking worden gesteld, worden sowieso intensief hergebruikt. Die mogelijkheid bestaat er ook voor de trapliften die particulier worden gekocht.

Betaalbaar en economisch

Voor zover deze nog bruikbaar zijn, kunnen ze door de leverancier worden ingekocht. Na uitgebreide controle en revisie worden ze als gebruikte traplift aangeboden. Dat is niet alleen handig omdat op die manier de verspilling van kostbare spullen wordt tegengegaan, het is ook een prima oplossing voor mensen met een wat beperkter budget. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de Nederlandse bedrijven TipTop Trapliften en Otolift. Het eerste bedrijf is helemaal gespecialiseerd in tweedehands trapliften, terwijl Otolift op haar beurt de grootste Nederlandse leverancier van nieuwe trapliften is. Via de website otolift.nl worden niet alleen nieuwe trapliften aangeboden maar is het ook mogelijk om deze liften te huren en om tweedehands trapliften aan te schaffen. Op deze manier kunnen trapliften zo lang mogelijk en dus ook zo economisch mogelijk worden gebruikt. Een prima manier om de zorgkosten zoveel mogelijk betaalbaar te houden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten