Eh... oké? ISIS eist massale schietpartij in Las Vegas op: 'De aanvaller was een soldaat van de Islamitische Staat!'

Geen categorieokt 02 2017, 17:00
Volgens de Syrisch-Irakese terreurorganisatie was de 64-jarige schutter Stephen Paddock eigenlijk lid van ISIS en heeft hij in Las Vegas voor de eer en meerdere glorie van de islam zoveel mensen doodgeschoten.
Zojuist heeft ISIS de aanslag in Las Vegas opgeëist. Via hun propagandakanaal Amaq heeft de terreurbeweging gezegd eigenlijk de mastermind te zijn aan de schietpartij in de West-Amerikaanse stad die aan vijftig mensen het leven kostte. Lees maar:

"A statement published by the group's Amaq propaganda agency claimed the attacker was a “soldier of the Islamic State”. “The Las Vegas attacker is a soldier of the Islamic State in response to calls to target coalition countries,” it said.

Isis also claimed the gunman “converted to Islam several months ago”, without providing more details. The wording of the release is similar to other attacks that have been inspired, rather than directed, by Isis."

Of de informatie klopt moet nog blijken, maar erg waarschijnlijk lijkt het niet. In de Verenigde Staten vinden wel meer massale schietpartijen plaats, en doorgaans is het motief eerder een soort vreemd wraakplot van een mentaal getroubleerde dader. Het gaat zelden om islamisten die in Amerika even wat mensen komen gaan omleggen.
Waarschijnlijker is het dat ISIS hier gewoon zichzelf wanhopig relevant probeert te houden. De club zoekt de publiciteit met een protie fake news door met een opzienbarende claim te komen over iets waarover nog maar weinig bekend is. De club verliest zelf aan invloed en gezag, ook onder buitenlandse jihadisten, nu hun gebied in Syrië en Irak bijna helemaal is terugveroverd door de landen van wie ze zoveel gestolen en stukgemaakt hebben. Mensen maken zich steeds minder druk om ISIS, en zijn ook steeds minder bang voor de organisatie. Het gevolg is dat de club (letterlijk) moet vechten om relevant te blijven. Het is goed mogelijk dat ze vanuit die wanhopige situatie de verhaallijn hebben gefabriceerd dat de aanslagpleger van Las Vegas een heimelijke jihadist was die ISIS een dienst wilde bewijzen.
Dat is dus het meest waarschijnlijke scenario: ISIS liegt. Maar voor de duidelijkheid: helemaal uitsluiten dat deze maniakken gelijk hebben, kunnen we echter helaas ook niet. Dat zal ook nog wel even zo blijven totdat we meer weten over wie de dader was, en hoe hij z'n laatste maanden heeft doorgebracht.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten