Eindelijk! KNMI meldt warmterecord van 38.8 °C zonder 'klimaatverandering' te vermelden

Geen categoriejul 24 2019, 17:00
Het is op dit moment ongekend warm in Nederland en het KNMI meldt dat in de Bilt het warmterecord van 75 jaar geleden is doorbroken. Het kwik stond vanmiddag op 38.8 °C en op sommige plaatsen wordt het nog steeds warmer. Volgens het meteorologische instituut is het warmterecord uit 1944 daarmee verbroken.
Het KNMI was in ieder geval netjes deze keer en vermeldde het woord 'klimaatverandering' niet in haar nieuwsbericht. Een veel groter probleem dan de temperaturen is echter het grondwaterpeil. Doordat vorig jaar een droge zomer bleek en de achterstand qua grondwaterpeil niet werd goedgemaakt door langere perioden van regen, dalen de grondwaterstanden. Dit heeft ertoe geleid dat op verschillende plaatsen in Noord-Oost Nederland een sproeiverbod is ingesteld om water te besparen.
Op Twitter lijken sommigen zelfs een extra zonnedans te doen om het warmterecord te laten sneuvelen. Nu hoeft het voor mij allemaal niet zo, die warmte, maar om nu een hitterecord te wensen gaat wel erg ver. Wellicht verklaarbaar omdat sommigen op zoek zijn naar 'argumenten' om het verhaal van menselijke klimaatverandering te ondersteunen.
Gemeenteraadslid te Katwijk, Sonny Spek (DURF) liet weten dat het in Spanje ook bloedheet is. Voor extreme weersomstandigheden hoef je dus niet naar de Spaanse kust te vertrekken: in Nederland kleurt de huid goudbruin na een paar uurtjes bakken. In ieder geval relativeert het bericht de stemming te lande: zo warm is het in Zuid-Europa ieder jaar.
Het KNMI raad mensen aan om extra water te drinken en de schaduw te zoeken. Daar sluiten we ons bij DDS volledig bij aan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten