Eindelijk: Kabinet heroverweegt het afschaffen van de dividendbelasting

Eindelijk: Kabinet heroverweegt het afschaffen van de dividendbelasting

Laten we eerlijk zijn, niemand zag dit eigenlijk nog aankomen. Het leek er op dat de coalitie voet bij stuk zou houden en dat de dividendbelasting alsnog afgeschaft zou worden. Er is zo veel druk gezet op het Kabinet om de afschaffing af te schaffen (heerlijk die woordspeling), dat het uiteindelijk onmogelijk leek voor de coalitie om hier aan vast te houden. Er was al spanning binnen de coalitie, maar na het besluit van Unilever om niet naar Nederland te verhuizen, lijkt het gedaan met de afschaffing.

Rutte wilde niet zeggen dat de afschaffing van de dividendbelasting nu helemaal van tafel is. "We hebben die maatregel niet voor één bedrijf genomen. Maar de besluiten vandaag van Unilever zijn natuurlijk wel relevant om mee te wegen en dat is aanleiding om af te spreken opnieuw te wegen."

Meteen na de bekendmaking door Unilever vanochtend protesteerde de oppositie opnieuw zeer fel tegen de afschaffing. Volgens de oppositiepartijen heeft het kabinet nu helemaal geen argumenten meer over.

De premier verdedigde de afschaffing steeds door te zeggen dat de maatregel een rol zou spelen voor bedrijven die zich in Nederland willen vestigen of daar willen blijven. Het schrappen van de dividendbelasting was van het begin af aan de meest omstreden maatregel uit het regeerakkoord.

Dit besluit is heel erg logisch. Het was namelijk de laatste troef van Rutte. Het afschaffen zou bedrijven als Unilever laten blijven, maar nu dat toch niet zo is, vervalt dit argument ook. Er blijft dus niets meer over. Laat voorop staan dat ik niet tegen het afschaffen van de dividendbelasting an sich ben, maar het moet in een pakket zitten waar de gehele lastendruk verlicht wordt. Dus niet de btw verhogen, en accijnzen verhogen. Dan raakt het geheel uit balans.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties