Eindelijk: regering wil actiever optreden tegen verkoop van energiedrankjes voor jongeren

Geen categoriejul 06 2018, 16:00
Normaliter ben ik helemaal niet zo van het verkoop van bepaalde producten verbieden of restrictiever maken, of ontmoedigen, maar voor energiedrankjes voor jongeren is voor mij een belangrijke uitzondering. Vroeger dronk ik ook élke dag energiedrankjes Bullit, maar op een gegeven moment toen ik ouder werd, merkte ik dat mij steeds zenuwachtiger ging voelen en zelfs minder energiek. Het is echt vergif voor jongeren.

Zo'n 19.000 jongeren drinken te veel energiedrankjes en lopen daarmee gezondheidsrisico's, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na onderzoek. Staatssecretaris Blokhuis praat met diverse organisaties over maatregelen.

Volgens het RIVM is de consumptie van energiedrankjes onder jongeren de afgelopen jaren over het algemeen afgenomen. Maar zo'n 1 tot 2 procent van de jongeren tussen 13 en 18 jaar, 19.000, drinkt drie blikjes of meer per dag.

Aldi en Lidl kondigden deze week aan dat ze stoppen met de verkoop van energiedrankjes aan jongeren tot 14 jaar. Dat vindt de staatssecretaris een goed initiatief. Hij praat nog met organisaties over een algemener 'restrictief verkoopbeleid'. Hij hoopt in oktober met zijn Nationaal Preventieakkoord te komen.

Vanaf mijn dertiende, elke dag energiedrank, tot mijn 22ste ongeveer. Echt ontzettend lang en daarnaast ook nog best verslavend. Niet per se lichamelijk, maar wel geestelijk. Daarnaast wordt het ook een vast gedragspatroon dat je als je boodschappen gaat doen of in de pauze naar de supermarkt gaat, dat je dan energiedrankjes koopt.
Dat kunnen veel oudere generaties zich niet voorstellen, maar het is vandaag de dag erg normaal dat je gewoon tijdens schooltijd in pauzes of tussenuren een energiedrankje haalt. Het is bijna net zo normaal geworden om het te drinken als Cola of Fanta. Die zitten ook vol suikers, maar energiedrankjes zitten boordevol caffeïne, of taurine. Heel erg slecht voor je.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten