China slaat dreigende taal uit naar de VS: 'grootste handelsoorlog in de geschiedenis'

China slaat dreigende taal uit naar de VS: 'grootste handelsoorlog in de geschiedenis'

De officieren van China zijn niet op hun mondje gevallen en slaan dreigende taal uit richting de Amerikanen. De handelsoorlog tussen de twee landen wordt alsmaar groter en het communistische land stelt zelfs dat het de grootste handelsoorlog in de geschiedenis is. Grote woorden, zeker voor een communistisch land dat eigenlijk niets zou moeten hebben met 'vrije handel'.

China zegt dat het direct heeft teruggeslagen nadat vannacht de Amerikaanse strafheffingen op Chinese goederen waren ingegaan. Volgens het ministerie van Handel moet China wel reageren, wat betekent dat China een heffing van 25 procent legt op Amerikaanse goederen ter waarde van 34 miljard dollar. Dat is precies de heffing waarmee de VS 34 miljard dollar aan Chinese goederen belast.

Het ministerie van Handel noemde de Amerikaanse maatregelen een overtreding van de handelsregels en zei dat Amerika "de grootste handelsoorlog in de economische wereldgeschiedenis is begonnen".

Natuurlijk wordt dit een soort tafeltenniswedstrijd waarbij de twee landen over en weer met maatregelen zullen gooien. Daarmee is de kans ook nog eens groot dat de wereldeconomie ook hard wordt geraakt, waarbij er meerdere 'economische fronten' kunnen ontstaan. Een soort economische Koude Oorlog. Dat klinkt rigide, maar het is nog vrij plausibel.

Donald Trump heeft in elk geval al zijn vervolgstappen aangekondigd:

Trump zei gisteren - op weg naar een verkiezingsbijeenkomst in de plattelandsstaat Montana - dat hij binnen twee weken nog eens voor 16 miljard aan Chinese goederen extra zal belasten als China niet toegeeft aan zijn eisen en in plaats daarvan vergeldingsmaatregelen neemt.

Hij dreigde dat hij daarna bereid is nog eens 200 miljard aan Chinese importen te treffen, en als dat niet helpt nog eens 300 miljard. Dat zou bij elkaar neerkomen op 550 miljard dollar, maar dan de totale Chinese import in de VS.

Trump lijkt dus niet in te houden en de Chinezen ook niet. Een waarlijk economische ramp kan het vervolg zijn en dat is nog eufemistisch gesteld.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties