Eis OM: twee jaar celstraf voor doodrijden meisje (16)

Geen categoriedec 12 2014, 13:00
Huilen met de pet op.
We hebben niet alleen D66-rechters en problemen wegwuivende politie-agenten in Nederland, ook bij het Openbaar Ministerie is iets goed mis de laatste tijd. Want wat is het geval? Het OM heeft een bijzonder lage straf geëist voor het doodrijden van een meisje van 16.
De zaak is vrij helder. De 20-jarige Mohammed M. heeft in juni een 16-jarig meisje doodgereden op de Kanaalweg in Leiden. Hij reed met 115 kilometer per uur over de weg waar maximaal 50 kilometer per uur is toegestaan. Bij Omroep West staat een foto van vlak na de aanrijding.

Het meisje wilde met haar fiets oversteken bij het verkeerslicht toen de man haar schepte. Ze overleed in het ziekenhuis. De 20-jarige man was doodslag ten laste gelegd, maar het Openbaar Ministerie vroeg op dat punt vrijspraak. De rechtbank doet over 2 weken uitspraak.

Dat wordt een flinke straf zou je zeggen. Nou, niet dus.
De straf die Mohammed M. tegen zich heeft horen eisen: twee jaar gevangenisstraf. Meer niet. Oh, nou ja, en een rijverbod van vier jaar. Dat is het. En dat is dan nog de eis, hè? De rechtbank zou zomaar kunnen oordelen dat de straf wel wat lager mag wegens 'verzachtende omstandigheden' zoals dat dan heet.
Man, man, man. Ik kan hier zo kwaad om worden. De 20-jarige Mohammed reed bewust ruim twee keer zo hard en raasde met zijn auto over een kruispunt heen. Dat meisje met haar fiets bij het kruispunt had geen schijn van kans.
Het is zwaar onrechtvaardig dat de doodrijder wegkomt met zo'n slappe straf. Dit is toch niet uit te leggen aan de nabestaanden van het jonge meisje? De nettostraf, dus na aftrek van goed gedrag, is een lachertje. Mohammed zal er ongetwijfeld blij mee zijn, maar daar is ons rechtssysteem toch niet voor bedoeld, om criminelen gelukkig te maken?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten