Waarom ik geen aangifte doe tegen Fatima en co

“Als hij daar is trek ik persoonlijk zijn gezicht open als ik hem tegen kom.” Dat was de reactie van Fatima op de Facebook-pagina van Youth For Palestine (YFP) onder een stukje waarin die club de pro-Palestina-demonstranten waarschuwde voor mijn mogelijke aanwezigheid bij de anti-Israël-demonstratie, afgelopen zondag in Amsterdam. De organisatie van YFP had er mijn foto bijgezet en noemde mij een “schijnheilige zionist”. “Wij willen jullie graag waarschuwen voor mensen als Frank Verhoef”. Hier staat een complete selectie van de dreigementen aan mijn adres (inclusief de originele post van YFP). Lees ook dit stuk over de dreigementen van mijn collega Michael.

Hakenkruizen
Het was afgelopen zaterdag toen de ene na de andere haatdragende reactie op de Facebook-pagina van YFP werden gezet. Ik had de week ervoor foto’s op Twitter gezet van de demonstratie van 12 juli in Den Haag. Daar waren hakenkruizen te zien, jihad- en kalifaatvlaggen, er werd zelfs de Hitlergroet gebracht, etc. Er was een duidelijk antisemitisch sentiment waarneembaar. Dat had ik kennelijk niet mogen twitteren of opschrijven, hier bij De Dagelijkse Standaard. Ik besloot, op advies van vele (bezorgde) vrienden op Twitter om niet naar de demonstratie in Amsterdam te gaan (“Wat als ze je tegenkomen?!” zeiden sommigen) en vandaag aangifte te doen bij de politie.

Ik wilde zondag naar de politie gaan, maar toen kon ik niet. De eerstvolgende mogelijkheid was vandaag. Vanochtend zat ik in een van de verhoorkamers van de Haagse politie. Ik had een afspraak gemaakt om aangifte te doen van de dreigementen. Het gesprekje met de agente duurde twintig minuten. Maar er volgde geen aangifte. Er worden alleen aangiften opgenomen als er “reëele” doodsbedreigingen worden geuit, zei ze tegen mij. Dat was het dan. Er zou wel een mutatie worden gemaakt in het systeem van de politie als ik dat zou willen. Meer niet. Ik zat er een beetje beduusd bij.

Intimidatie
De agente zei dat ik me niet moest laten intimideren en dat ik gewoon naar demonstraties moet gaan als ik daar verslag van wil doen. Ik zei dat ik niet bang was voor de reacties die op de Facebook-pagina van YFP werden geplaatst, maar dat ik me er niet prettig bij voelde, omdat ik als journalist gewoon mijn werk moet kunnen doen (en omdat anderen zich zorgen begonnen te maken). Misschien nam de agente mijn poging tot aangifte niet serieus omdat ik niet bang overkwam en niet zat te sidderen van angst in de verhoorkamer. Dat zou kunnen. Maar ze vertelde me dus dat ik geen aangifte kon doen. Als ik te maken zou krijgen met een “reëele” doodsbedreiging, dan zou ik opnieuw naar de politie moeten stappen.

Ik ben natuurlijk niet van plan om te stoppen met het verslaan van demonstraties. Sterker nog, ik ga juist door. Ik laat me niet intimideren. Maar toen ik onderweg naar huis twitterde dat ik geen aangifte kon doen, werd mij van alle kanten verzekerd dat ik dat wel had kunnen doen. Dat de politie geen aangifte mag weigeren. En dat ik dus gewoon terug naar het politiebureau zou kunnen (of moeten) gaan om alsnog te vragen om de mogelijkheid van een aangifte. Ik heb besloten dat niet te doen. Want de agente had gelijk: ik moet me niet laten intimideren. Hoewel ik niet tevreden ben met het feit dat ik met een kluitje in het riet ben gestuurd (mij werd niet verteld dat ik aangifte kon doen als ik dat wel zou willen, want daar gaat niet de politie maar het OM over), begreep ik op het punt van de intimidatie heel goed wat de agente bedoelde.

Vergiffenis
Als ik weer word bedreigd – op Facebook of op straat, dat maakt niet uit – stap ik gewoon weer naar de politie. Dan eis ik dat ik aangifte kan doen. Dan laat ik me niet meer wegsturen met de mededeling dat de dreigementen in feite niet serieus genoeg zijn voor aangifte. Voor nu wil ik tegen Fatima en co, dus de dreigers die zo begaan zijn met Gaza en zo’n gruwelijke hekel hebben aan zionisme (lees: de Joden) dat ze journalisten die verslag doen van hun demonstraties menen te moeten bedreigen, zeggen: ik vergeef jullie. Voor deze ene keer. Jullie zijn nog jong en naïef. Hopelijk worden jullie snel verstandiger en stoppen jullie met het bedreigen van journalisten. Want de volgende keer dat ik word bedreigd (God verhoede) laat ik me niet wegsturen door de politie en eis ik dat ik aangifte kan doen.

Deze journalist gaat door waar hij mee bezig was: het verslaan van demonstraties waar haat en antisemitisme nooit ver weg is.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

14 reacties

 1. Henri

  Ok Frank, de enig juiste reactie op dit misselijk makend gedrag. Maar blijf wel op je hoede, zorg, voor voldoende ondersteuning. En reken niet op onze politie, die kijkt bij voorkeur weg in dit soort situaties. Maar waag het niet 3 km per uur te hard te rijden……..

 2. Leucosia Teles

  De D66 rechters hebben inderdaad de kant van de Allochtonen gekozen… dito voor de linkerkant van de samenleving. Die hebben de mogelijk om massaal aangifte tegen Wilders te doen op poten gezet. Mannen als Frank staan er alleen voor…

   

  Wat betreft de Politie en hun verhalen om je maar geen aangifte te laten doen… Volgens mij is dit al jarenlang beleid. Ben zelf eens samen met meerdere personen bedreigd door een gast met een bijl. Hij wilde ons wel even hakken. Politie erbij, vent opgepakt… en wij naar de agenten om aangifte te doen. Moest wel op een speciale dag anders was er geen bezetting op het bureau. Eenmaal in het bureau kwam de agent met het idee om één aangifte op te nemen, en de anderen daarbij te vermelden als getuigen. Maakte de zaak sterker melde hij daarbij…

   

  Nooit wat van weer gehoord… triest. Bijlmans loopt nog vrolijk rond… glas plas was tot er spaanders vallen, en dan mag je weer aangifte doen.

   

   

   

 3. V.K.

  Frank, je laat je intimideren door de politie.

 4. Leucosia Teles

  Oh… je kan de FB pagina ook even melden bij FB, die willen soms ook nog wel eens wat doen…

 5. tippelaar

  Beste Frank, de grootste fout die je in dit geval kon maken, heb je gemaakt. Je hebt je bedreigers vergeven. Alleen hierom hebben moslims minachting voor je. Ze hebben alleen maar respect voor een groter geweld als dat ze zelf kunnen  oproepen . Betreffende aangifte bij de politie, doe je beklag bij de procurer generaal van het gerechtshof in de Haag. Misschien heb je daar succes. Was die agente misschienvan allochtone aflkomst? Zoi ja, dan verklaart dat v eel.

 6. Trudy

  Je kunt alvast een eerste stap zetten om het ontslag in werking te zetten van burgemeester van Aartsen…want ook deze man liet die hakenkruizendemonstratie ongemoeid..

   

  http://www.petities24.com/eis_het_ontslag_van_jozias_van_aartsen

 7. Saeftinghe

  Frank,

   

  Vergeet na een eventuele aangifte niet een kopie ervan te eisen.

  Die willen ze nog al eens vergeten mee te geven.

 8. nick

  Heel erg Frank, ik meen dat! Maar waarschijnlijk kan je nu ook invoelen hoe Wilders zich voelt en begrijp je plots ook zijn gelijk betreffende waar het heen zal gaan met een uitdeiende islam in de westerse wereld…

  En denk niet dat alleen Wilders bedreigd wordt, alle PVVers in alle geledingen worden bedreigd door moslims maar ook door linkstuig welke samenwerken om deze waarheidspekers te elimineren.

  Zo zit dat in ons land, en ze worden gesteund door de rest van alle politieke huigelaars want die hypocrieten zitten er alleen voor hun eigen belang en kunnen mensen die de leugens ontmaskeren niet gebruiken. Realiseer je dan ook gelijk dat het jounaille hier met grote liefde aan mee werkt, heel naar dat je nu zelf slachtoffer bent geworden maar maakt ook gelijk veel duidelijk.

 9. Dagelijkse Standaard - commentaar en achtergronden bij het nieuws

  […] hebben niet alleen D66-rechters en problemen wegwuivende politie-agenten in Nederland, ook bij het Openbaar Ministerie is iets goed mis de laatste tijd. […]

 10. Leucosia Teles

  @ Insure

   

  Als de PVV een dictatoriale eenmansbeweging is, waarom zijn de “bedreigers” van acteurs als Peter R de Vries en Herman van Veen volgens jouw dan PVV’ers?

   

   

   

   

 11. Insure

  Allemaal heel erg, maar waar is het verschil met al dat PVV tuig wat uit alle gaten en kieren komt en wat overal de boel verziekt? Ik noem Peter R.De Vries. Totaal bedreigd door PVV malloten. Of Herman van Veen. Die zei dat de PVV dezelfde organisatiestructuur had als de NSB, dus hij trok geen vergelijking. Dus dan ben je al zo dom om iemand te bedreigen en dan ben je nog veel dommer om dat te doen op een uit zijn verband getrokken quote. 

   

  Ik vind het verschrikkelijk dat meneer Verhoef bedreigd wordt. Het wordt tijd dat jullie ook eens schoonmaak houden in eigen gelederen. Eens flink gaan veroordelen wat er gebeurt als je je bek open trekt tegen de PVV. Tot die tijd verdedigen jullie het PVV hooliganisme. En veroordelen jullie dit soort extremisme en zijn jullie totaal ongeloofwaardig. 

   

  En als jullie  toch bezig zijn. Geef eens objectief commentaar bij zo’n demonstratie. Zoom niet in op 1 bord. Geef eens objectief weer dat er ook genoeg normale mensen bij zitten. Focus een keer niet op de relschoppers die er altijd bij de demonstraties zijn. Bekijk ook eens de kant van Israel. In plaats van alles maar bij de Palestijnen neer te gooien. Luister eens naar het verhaal van andersdenkenden, voor dat je alles maar op de hoop gooit van antisemieten en nazi’s.

   

  En leer vooral het verschil tussen zionisme en Joden. Dat ontkennen is een leugen. Overigens zijn PVV”ers helemaal niet pro Israel. Ze zijn anti islam en dat is een heel groot verschil. Vandaar dat het ook nooit wat wordt met de PVV. Een totale anti partij zal nooit een poot aan de grond krijgen als het regeren betreft. Bovendien is het al een leugen dat het een partij is. Eerder een dictatoriale eenmans beweging

 12. Jean Wanningen

  Waren er niet 5000 aangiften gedaan tegen Wilders ‘minder, minder, minder’? De politie kwam de aangifteformulieren thuis brengen voor wie dat wilde. De rechterlijke macht lijkt de zijde van onze zelfverklaarde vijand te hebben gekozen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.