Elke dag een koude douche leidt tot minder ziekte

Elke dag een koude douche leidt tot minder ziekte

Wie elke dag een koude douche neemt, heeft minder kans om ziek te worden blijkt uit onderzoek.

Uit onderzoek van het Academisch Medisch Centrum blijkt dat mensen die elke dag een koude douche nemen minder vaak ziek zijn, minder lang ziek zijn, maar ook minder ernstig ziek zijn. Het onderzoek verscheen afgelopen donderdag in het wetenschappelijke tijdschrift Plos One. Het gaat om een oriënterend onderzoek, dat gebaseerd is op de antwoorden van ruim 3000 vrijwilligers.

Volgens onderzoeker Geert Buijze zijn de resultaten "dermate interessant dat we verder onderzoek willen doen naar de werkzaamheid. Kennelijk doet het koude douchen iets met het afweersysteem, maar we weten niet wat. We hopen het biologisch effect van koud douchen op het lichaam te meten in de hersenactiviteit."

Voor dit onderzoek werden de vrijwilligers in vier groepen verdeeld: een groep nam elke ochtend een warme douche, een andere groep douchte elke dag 30 seconden koud, de volgende groep douchte elke dag 60 seconden koud en de laatste groep douchte elke dag 90 seconden koud. De deelnemers moesten hierbij zelf bijhouden hoe ze zich voelden.

De mensen die koud douchten bleken zich niet minder ziek te voelen, maar waren wel minder ernstig ziek en bleken ook sneller weer beter te zijn dan de mensen die elke dag een warme douche namen. Dit betekende dan ook dat ze zich minder dagen ziek meldden op het werk. Het percentage van ziekmeldingen ging razend snel naar beneden: maar liefst 29% minder ziekmeldingen. Uit dit onderzoek bleek ook dat het voor je gezondheid niets uitmaakt of je nu langer of korter douchet.

Buijze: "Dagelijks koud douchen is gezond. Dat geldt voor de vitale groep mensen die we hebben onderzocht. Voor mensen met ernstige gezondheidsklachten geldt deze conclusie niet, die hebben we niet meegenomen in ons onderzoek."

Het is nu dus duidelijk dat een mooie plens koud water ontzettend goed is voor je afweersysteem. Weten we in ieder geval wat ons nu te doen staat.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties