End of an era: communistisch Cuba neemt 'privébezit' op in de Grondwet

Geen categoriejul 15 2018, 10:01
Het is meer dan bijzonder: Cuba krijgt sinds decennia weer een Grondwet met privébezit er in. Voor een communistisch land is dat een geweldige ontwikkeling en daarmee kan je eigenlijk stellen dat het communisme eindelijk aan zijn einde is gekomen op het bekende eiland. Natuurlijk verandert er voor de rest niet heel veel, maar voor de constitutie van het land is het een hele grote stap.

Cuba gaat privébezit weer officieel erkennen in de nieuwe grondwet. Dat melden Cubaanse staatsmedia, die berichten over vergaande hervormingen die mogelijk in de nieuwe constitutie komen. Nadat Fidel Castro in 1959 aan de macht was gekomen in het communistische land werd privébezit zo veel mogelijk beperkt. In de nieuwe grondwet zou ook erkenning komen van de vrije markt.

Erkenning van de 'vrije markt', ik weet niet of mensen het zich daar beseffen, maar dat is een hele grote uitspraak. Het lijkt ook dat Cuba stap voor stap dichterbij het Westers model komt, al blijft er nog wel maar één partij bestaan in het land: de communistische partij. Een soort staatsgeleide vrije markt.
De vraag is ook wat dit voor effect gaat hebben op de relatie met de Verenigde Staten, want met een nieuwe leider, Diaz-Canel, en een hele nieuwe aanpak in de goede richting, is het zomaar mogelijk dat president Trump een stap naar Cuba toe beweegt. Dat zou voor het eiland al helemaal goed nieuws zijn, aangezien het dan kan profiteren van de handel met een groot buurland.

Verder wordt waarschijnlijk een verbod op discriminatie op basis van geslacht, etniciteit en beperkingen in de nieuwe wet opgenomen. LHBT-activisten hopen dat daarmee ook het homohuwelijk wordt gelegaliseerd.

Nou zeg, wat progressief, krijgen die linkse commentatoren in Nederland toch weer hoop dat het waarschijnlijk het beloofde progressieve land zal worden. Dan had je toch nog wel decennia moeten wachten, maar goed.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten