Theresa May chanteert uit onmacht critici binnen haar partij: 'Brexit staat op het spel als jullie doorgaan'

Geen categoriejul 15 2018, 11:00
We weten allemaal nu dat Theresa May een hele moeilijke tijd tegemoet gaat, maar dat het zo moeilijk is dat ze zelfs critici gaat chanteren, dat is ook voor mij nieuw en onverwacht. Je zou verwachten dat een leider in crisistijd zich nederig zou opstellen en probeert om de crisis te bestrijden. May lijkt precies het tegenovergestelde te doen en te dreigen met een doemscenario: het stoppen van de Brexit.

De Britse premier Theresa May heeft critici binnen haar partij gewaarschuwd dat een boycot van haar brexit-strategie het geplande uittreden uit de Europese Unie op het spel kan zetten. ,,We moeten het doel voor ogen houden, anders lopen we het gevaar op het einde achter te blijven met helemaal geen brexit", schrijft de voorzitster van de conservatieven in een gastbijdrage in de krant Mail on Sunday.

May zegt dat ze zich bewust is van de bedenkingen van verschillende partijleden over haar koers, maar dat ze tot nu toe nog geen ,,praktische alternatieven" heeft gehoord. Bijgevolg is het nodig ,,praktisch en pragmatisch" te zijn en haar brexit-strategie te steunen.

Volgens mij heeft ze niet goed opgelet, want ik heb zat interviews en reacties van 'backbenchers' gezien die een redelijke en goede alternatieven boden. Dat het uiteindelijk geen alternatieven zijn waar May zich in kan vinden, dat is natuurlijk een totaal andere kwestie. Zeg dan niet dat er geen alternatieven geboden zijn. Misschien denkt ze dat die alternatieven het niet gaan redden in de onderhandelingen met de Europese Unie, maar zeg dan niet eerder in het proces 'no deal is better than a bad deal'.
Mensen om mij heen hebben het over een mogelijk 'bewuste strategie' om de echte Brexiteers uit de ministersploeg te werken en uiteindelijk haar eigen koers te varen. Ze zint zelfs op samenwerking en steun van parlementariërs van de linkse Labour. Ze moet het van haar eigen kracht hebben en de kracht van de partij. Haar eigen mensen en niet die van andere ideologieën, want uiteindelijk hebben mensen daar niet voor gestemd.
Ze is de vorige verkiezingen ingegaan met een boodschap: doorgaan met Brexit. Daar zijn al die parlementariërs ook voor gekozen, dus werk dan ook met ze samen. In plaats daarvan duwt zij hen weg. Daar kom je dus nergens mee.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten