EP-voortgangsverslag Turkije: pappen en nathouden

EP-voortgangsverslag Turkije: pappen en nathouden

Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten (CDA) heeft haar voortgangsverslag over Turkije van 2013 gepubliceerd. In de parlementaire commissie Buitenlandse Zaken is het aan de orde gekomen. Het is een diep treurige tekst geworden.

Zoals we mevr. Oomen-Ruijten en het CDA kennen, is haar voortgangsverslag in de eerste plaats een lofzang op de zogenaamde verworvenheden van de EU: "De EU is zo goed, zo democratisch, zo rechtvaardig. De EU is de basis voor Turkije; alleen aan het handje van de EU kan Turkije hervormen." Mevr. Oomen-Ruijten gaat echter voorbij aan het feit dat Turkije steeds verder afglijdt en dat de kloof tussen de EU en Turkije juist almaar groter wordt. En wat is de reden? Ervan afgezien dat het land nooit, maar dan ook nóóit tot de EU moet toetreden, wil Turkije dat ook helemaal niet. Of is mevr. Oomen-Ruijten de anti-EU-uitspraken van de Turkse minister en toetredingsonderhandelaar Ba??? alweer vergeten? Juist, Turkije wil niet bij de EU – en dat is trouwens nog verstandig ook

Mevr. Oomen-Ruijten pleit in haar verslag voor het openen van meerdere hoofdstukken in de toetredingsonderhandelingen tussen de EU en Turkije – in alle naïviteit hopend dat het dan allemaal wel goed komt. Het staat gelijk aan het geloven in sprookjes. Mevr. Oomen-Ruijten zou er beter aan doen niet meer hoofdstukken te openen, maar haar eigen ogen. Voor de realiteit. En die realiteit is: Turkije is niet Europees, wil dat helemaal niet zijn en zal dat ook nooit worden.

Maar nee, mevr. Oomen-Ruijten roemt de Turkse regering liever voor haar zogenaamde 'inspanningen'. Ze is in haar nopjes met de 'juridische hervormingen' en het onlangs door de regering gepresenteerde 'democratiseringspakket' dat de Turken meer vrijheden en rechten zou moeten opleveren. Het is in werkelijkheid één grote farce. Demonstraties worden met grof politiegeweld terneergeslagen; critici worden massaal opgepakt en vastgezet. En als het aan Erdo?an ligt, gaat dat heus niet veranderen: hij heeft het hardhandige optreden van de politie juist altijd geprezen. Vrijheden, rechten – het staat in Turkije allemaal zwaar onder druk. Hoezo 'democratisering'? Hoezo 'meer rechten en vrijheden'? Mevr. Oomen-Ruijten laat het zich allemaal op de mouw spelden.

En dan nu iets positiefs over haar verslag: toegegeven, her en der zijn er een paar kritische woordjes te vinden. Maar mevr. Oomen-Ruijten verbindt er 'uiteraard' geen consequenties aan. (Nee, héél positief is het bij nader inzien toch niet ) De daad bij het woord voegen – daar hebben zij en het CDA, zoals altijd, grote moeite mee. Zo pleit mevr. Oomen-Ruijten voor de hereniging van Cyprus. Maar zij 'vergeet' te vermelden dat Turkije in de kwestie-Cyprus het grote probleem is: Turkije erkent Cyprus – een EU-lidstaat! – helemaal niet en zál het ook niet erkennen, zo blijkt uit recente uitspraken van premier Erdo?an.

De vraag is: wat wil mevr. Oomen-Ruijten nu eigenlijk? Zoals zij onlangs schreef: zij wil met Turkije 'in gesprek blijven'; zij wil Turkije 'een spiegel voorhouden'. Juist, heel 'helder' En dat voor de prijs van bijna 1 miljard euro per jaar. Want zoveel ontvangt Turkije, in het kader van de toetredingsonderhandelingen, jaarlijks van de EU. Veel geld voor een kandidaat-lidstaat die helemaal niet wil en kan toetreden.

Wat de PVV betreft kan het voortgangsverslag van mevr. Oomen-Ruijten direct de prullenbak in. En wat de Turkse minister Ba??? betreft trouwens ook: hij stelt "dat verslagen en rapporten van EU-zijde over de 'voortgang' in Turkije géén scorebord zijn". Met andere woorden: verslagen en rapporten? Turkije neemt het geenszins serieus.

In tegenstelling tot het pappen en nathouden van het CDA is en blijft de PVV glashelder: stop de toetredingsonderhandelingen met én alle EU-geldstromen naar Turkije. Liever vandaag dan morgen. Dit gebed zonder einde heeft te lang geduurd en te veel gekost.

P.S. De licht geïrriteerde mevr. Oomen-Ruijten verzocht in de commissie Buitenlandse Zaken de aanwezige Europarlementariërs vooral níet te veel amendementen op haar verslag in te dienen. Dat zou namelijk 'verwarrend' werken De arrogantie is stuitend.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer