Waarom het niet fout is als je vuurwerk afsteekt

Geen categoriejul 08 2014, 14:00
Ja, het is hartje zomer, maar de anti-vuurwerkactivisten zijn weer volop bezig. Terwijl er helemaal niets mis is met vuurwerk, mits je er verantwoordelijk mee omgaat.
Eén keer per jaar steken we vuurwerk af in Nederland. Een mooie traditie. Vuurpijlen, knalvuurwerk, etc. Prachtig. Er is geen mooiere manier om het oude jaar af te sluiten en het nieuwe jaar in te luiden. Maar die traditie wordt om zeep geholpen door een klein groepje luidruchtige anti-vuurwerkactivisten die opvallend vaak lid zijn van GroenLinks en meer van dat soort irrelevante milieu-clubjes.
Ieder jaar weer klagen ze, net zolang tot ze hun zin krijgen dankzij politici met slappe knieën. Jozias van Aartsen, de burgemeester van Den Haag, is zo'n politicus met slappe knieën. De VVD'er die zich in geen enkel opzicht nog een liberaal mag noemen, heeft zo'n gruwelijke hekel aan gewone mensen die vuurwerk afsteken dat hij het allemaal het liefst helemaal zou verbieden. Hij verwoordt dat natuurlijk niet zo, want daar heeft hij het lef niet voor, maar daar komt het wel op neer.
Vuurwerkhater Van Aartsen wil twee dingen, in eerste instantie. Hij wil ondernemers verbieden meer dan twee dagen lang vuurwerk te verkopen. En hij wil dat er alleen vuurwerk mag worden afgestoken vanaf 23:00 uur 's avonds. Dat eerste gaat niet gebeuren omdat een meerderheid van de Tweede Kamer het een belachelijk idee vindt (godzijdank, zeg ik erbij, want ondernemers worden al genoeg gepest in dit land). Over het tweede ideetje wordt vandaag uitgebreid gesproken door ambtenaren van 32 gemeenten tijdens een speciale vuurwerkvergadering in Hilversum.

De deelnemers delen vooral ervaringen over de 'preventieve en repressieve' maatregelen die zij nemen rond de jaarwisseling. De ministeries van Veiligheid en Justitie, en van Infrastructuur en Milieu willen weten hoe zij de gemeenten kunnen ondersteunen. Alle gemeenten met meer dan 100.000 inwoners zijn bij de bijeenkomst.

Toegegeven, er zijn iedere jaarwisseling weer problemen met vandalen die prullenbakken vernielen en auto's in de fik steken, maar in welk opzicht is het een oplossing om dan maar vuurwerk alleen toe te staan vanaf 23:00 uur 's avonds? Alsof vandalen, die per definitie de wet overtreden, zich aan zo'n regel houden.
Waarom hebben we nu de uitstekende regel dat je vuurwerk mag afsteken vanaf 10:00 uur 's ochtends op Oudjaarsdag? Het antwoord is simpel, en het is schokkend om te zien hoeveel politici dat ineens zijn vergeten. Vuurwerk mag de hele dag, omdat je anders de situatie krijgt dat het hele pakket vuurwerk in één uurtje moet worden afgestoken, en dat is niet zonder risico.
Het enige waar de burgemeesters op zouden moeten focussen is handhaving van de openbare orde. Tuig dat zich niet weet te gedragen tijdens Oud & Nieuw moet zonder pardon de cel in. Aan alle vuurwerkhaters in dit land: er is helemaal niets mis met het afsteken van vuurwerk. Het is leuk, gezellig én mooi. Het is een prachtige traditie waar ontzettend veel Nederlanders met alle plezier aan meedoen. En ze doen het nog volgens de regels ook. Hartstikke mooi, toch?
Waarom moeten de goeden toch altijd lijden onder de kwaden? Pik gewoon de rotte appels eruit en bederf de jaarwisseling niet voor de rest van ons.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten