Erasmus Universiteit verbreekt de band met corpsballen na 'grensoverschrijdend gedrag'

Geen categoriejan 05 2018, 17:00
De universiteit van Rotterdam heeft de banden met het RSC/RVSV per direct opgezegd, nadat getuigen melden dat er grensoverschrijdend gedrag werd vertoond tijdens de kennismakingstijd bij de corpsballetjes. Dit komt door het televisieprogramma Rambam dat donderdag de beelden zal tonen.

Wat er precies is gebeurd, is nog onbekend. Het gaat volgens de universiteit om onacceptabele incidenten, met name om "fysiek contact''. Rector magnificus Huibert Pols heeft de beelden inmiddels gezien. "Ik vind de beelden zeer zorgwekkend. We maken afspraken met alle verenigingen over een veilige kennismakingstijd''.

De maatregel betekent dat de bestuursbeurzen en de subsidie voor eerstejaarsleden per direct worden stopgezet en dat de vereniging vooralsnog niet meer welkom is bij academische plechtigheden en de universitaire introductiedagen.

De functie van studentenverenigingen is de verbinding van studenten met elkaar en het creëren van een vorm van 'broederschap' en 'sisterhood'. De ontgroeningen zijn een belangrijk onderdeel van dit proces en regelmatig komen er signalen dat het er heftig aan toe kan gaan. Maar wat is precies grensoverschrijdend gedrag?
Laat ik eerlijk zijn, ik heb niets met studentenverenigingen. Het is een armoedige versie geworden van wat het ooit is geweest en het elitaire is alleen te zien aan de hoeveelheid geld en de hoeveelheid bier die je kan drinken. Voor de rest valt het allemaal wel mee. Toch vind ik dit een zorgwekkende ontwikkeling, want het wordt een soort heksenjacht naar studentenverenigingen en elk aspect wat ook maar gezien kan worden als 'grensoverschrijdend' wordt aangehaald om de verenigingen te straffen.
We moeten zorgen voor een omgeving waarin het acceptabele wordt nagestreefd, maar bij elk wissewasje met de vingers gaan wijzen en boos worden, daar helpen we niemand mee. Teleurgestelde studenten die niet zijn toegelaten tot deze verenigingen kunnen hun woede en frustratie uiten door dit soort verhalen de wereld in te helpen en dat moeten we niet willen.
Enfin, we moeten eerst zien wat de beelden tonen voordat we een kwalitatief oordeel kunnen vormen, maar we moeten wel de balans zien te vinden. Studentenverenigingen hebben ook de functie om studenten wat harder te maken en wilskracht en hiërarchie te leren. Dat is wél een aspect dat ik respecteer aan deze verenigingen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten