Erdogan wil privévliegtuig voor hoogste islamitische geestelijke van Turkije

Geen categoriemei 27 2015, 14:06
"Net als de paus."
Kort voor de parlementsverkiezingen in Turkije komt president Recep Tayyip Erdogan met een nieuwe stunt: hij zegt dat hij de hoogste islamitische geestelijke van het land een privéjet wil geven.
Mehmet Görmez is het hoofd van het Diyanet, feitelijk het ministerie van Religieuze Zaken. Op belangrijke islamitische feestdagen houdt hij toespraken waarbij hij uitlegt wat het belang van die feesten precies is. Ook houdt hij zich bezig met de preken die lokale imams wekelijks geven op vrijdag.
Erdogan zei gisteravond tegen tv-zender NTV dat Görmez een gerespecteerd religieus leider is die dezelfde privileges zou moeten hebben als de paus. De paus heeft volgens Erdogan de beschikking over een privévliegtuig, eigen auto's en pantservoertuigen. 'Dat is de situatie in het Vaticaan en dan moet onze religieuze leider een lijnvlucht nemen?'
In het moderne Turkije - de opvolger van het Ottomaanse Rijk - was voorzitter van het Diyanet een redelijk nederige positie. Het was zijn plicht om ervoor te zorgen dat Turken een behoorlijke gematigde versie van de Islam aanhingen, en om uitwassen - waaronder politiek-islamisme - tegen te gaan.
Critici zeggen dat Erdogan daar de afgelopen jaren op negatieve wijze verandering in heeft gebracht door het Diyanet steeds belangrijker te maken en de officiële scheiding tussen religie en staat teniet te doen. Zij zien zijn verzoek om Görmez een privéjet te geven dan ook als het ultieme bewijs dat Erdogan religie een centrale rol wil geven in de maatschappij én in de politiek, wat tot een paar jaar geleden absoluut ondenkbaar was in zijn land.
Vorige week stelde Erdogan al dat Görmez een dure Mercedes moest hebben. Die accepteerde het cadeau maar gaf de wagen uiteindelijk weg na felle kritiek vanuit de maatschappij. Erdogan reageerde op de kritiek door het hoofd van het Diyanet simpelweg te bevelen om gebruik te maken van een gepantserde Mercedes... en nu dus door hem ook nog eens een privéjet te geven - omdat de paus - de leider van alle katholieken wereldwijd - dat ook heeft. Ook bepaalde een rechtbank gisteren dat Erdogans nieuwe Ak Saray ('Witte Paleis' of 'Witte Huis'), dat groter is dan het originele Witte Huis in Washington DC, illegaal gebouwd is. Critici zeiden eerder al hetzelfde, maar ook toen had Erdogan daar lak aan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten