EU-diplomaten: Dijsselbloem kreeg IMF-baan niet door "dubieuze rol" Frankrijk

EU-diplomaten: Dijsselbloem kreeg IMF-baan niet door "dubieuze rol" Frankrijk

De Fransen deden er alles aan om te voorkomen dat Dijsselbloem de functie kreeg. En dat heeft ze het gewenste resultaat opgeleverd.

Nederland heeft het geprobeerd. Eerst moest Frans Timmermans voorzitter worden van de Europese Commissie. In eigen land werd hij gezien als topfavoriet. Helaas voor hem werd hij het niet. Nee, meneer greep naast die functie, en Nederland dus ook. In plaats van Timmermans werd Von der Leyen benoemd, een vrouw die precies zal doen wat Duitsland en Frankrijk willen.

Toen dat mislukte bedacht de regering Rutte dat Jeroen Dijsselbloem dan maar president van het IMF moest worden. Ja, dat zou vast wél lukken.

Nou nee. Weer niet. En weer omdat Frankrijk ingreep:

Dat Jeroen Dijsselbloem niet de opvolger wordt van IMF-directeur Christine Lagarde is deels te wijten aan de dubieuze rol die Frankrijk speelde als regisseur van de selectieprocedure. Dat zeggen EU-diplomaten en -ambtenaren die het proces achter de schermen van nabij hebben gevolgd.

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire had neutraal moeten zijn -- een soort van scheidsrechter -- maar speelde stiekem een bijzonder actieve rol die er in de eerste plaats op gericht was om Dijsselbloem te blokkeren.

Natuurlijk verbaast dit helemaal niemand. De Fransen spelen al jaren zo'n vieze, stiekeme rol in de Europese Unie. Dijsselbloem is te veel een "havik" en dus moet voorkomen worden dat hij een topfunctie krijgt. Oh ja, en dat Nederland daarbij verneukt wordt is een extra bonus wat Parijs betreft.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
EU Jeroen Dijsselbloem

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties