EU - Finland: gridlock

Geen categorieaug 26 2011, 17:45
Griekenland stevent af op een ongecontroleerd default.
De Finnen blijven namelijk bij hun eis van onderpand voor steun aan een tweede Griekse bailout. En zo gek is dat eigenlijk niet.
Sinds er eind juli een soort van overeenstemming werd bereikt over een tweede greep uit het noodfonds, is er eigenlijk nog heel weinig gebeurd. Het leek op een Disney-einde, maar de Finnen liggen dwars. Zelfs druk van hun economische bondgenoten, Nederland en Duitsland, doet het Finse ministerie van Financiën niet buigen. De Finnen willen unilaterale afspraken met de Grieken, terwijl Merkel daar apert tegen is.
Het is natuurlijk niet zo gek dat onze noorderburen een garantie willen voor de miljarden die ze over de Zuid-Europese schutting kieperen. Het is zelfs heel normaal: als u een hypotheek neemt, wil de bank uw woning als onderpand. Mocht het misgaan, dan staat de geldschieter niet met lege handen.
Het punt is echter dat de Finnen hulp aan Griekenland met een veto kunnen tegenhouden en dat andere EU-lidstaten een Fins-Griekse deal kunnen vetoën. Veel verder komen we zo niet, terwijl er wel degelijk twee grote problemen op de loer liggen. In de eerste plaats heeft Griekenland, als we het overeind willen houden, sowieso hulp nodig. Dat betekent dat de Finnen, als ze niet toegeven, hun onderpand krijgen. Dat heeft echter tot gevolg dat andere geldschieters, zoals Nederland, ook een onderpand gaan eisen - althans, dat hoop je dan.
In de tweede plaats moeten de onderhandelingen snel tot een goed einde gebracht worden, want anders is de tweede Griekse bailout definitief onnodig: dan zijn de Grieken namelijk gedwongen te defaulten naar de harde wetten van de markt. Een Europese zachte landing of een gecontroleerde haircut is er dan niet meer bij.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten