EU-opperhoofd Juncker staat pal achter Turkse autocraat Recep Tayyip Erdogan

EU-opperhoofd Juncker staat pal achter Turkse autocraat Recep Tayyip Erdogan

Ondanks de massale vervolgingen van iedereen die het niet eens is met president Recep Tayyip Erdogan zegt Jean Claude Juncker dat het "een grote fout" zou zijn om de toetredingsgesprekken met Turkije te stoppen.

Jean Claude Juncker is werkelijk een man zonder principes. Nou ja, dat is niet helemaal waar. Hij heeft één principe: Brussel moet altijd groter en machtiger worden.

'Als men Turkije nu de indruk zou geven dat de Europese Unie niet bereid is Turkije op te nemen, dan zou dat volgens mij een grote fout voor het buitenlands beleid zijn', zei Jean-Claude Juncker aan de Duitse openbare omroep ARD. Het interview wordt zondag uitgezonden, maar fragmenten werden donderdag al verspreid.

Dit is natuurlijk volstrekt onzinnig. Erdogan laat massaal critici oppakken. De mislukte staatsgreep werd gepleegd door militairen, maar ondertussen moeten academici, docenten, journalisten, politieagenten en andersoortige burgers het ook ontgelden. Niemand is veilig, iedereen die zich kritisch uitlaat over Erdogan en diens dictatoriale beleid kan op elk moment opgepakt worden.

Maar Juncker vindt dat totaal niet interessant. Welnee! Jammer dan jongens, het gaat om de macht van Brussel! Die moet alsmaar groeien, ja, ook als dat ten koste van de mensenrechten en democratie in Turkije gaat.

Het trieste is natuurlijk dat er nog veel meer politici zijn die maar blijven roepen dat de gesprekken door moeten gaan omdat Erdogan 'alleen op die manier' beïnvloed kan worden. Dat is je reinste flauwekul. Erdogan heeft bewezen dat hij zich niets aantrekt van Europa. Sterker nog, hij, zijn bondgenoten en zijn propagandisten in de media roepen nu al wekenlang dat Amerika en Europa stiekem achter de coup zitten.

Erdogan luistert niet naar 'vrienden' die hem alles geven wat hij wil. Hij luistert maar naar één ding: straf.

Europa kan kiezen of delen: of ze maakt zich eindelijk hard voor de mensenrechten door Erdogan duidelijk te maken dat het over en uit is, of ze levert zich vanaf nu uit aan een megalomane dictator die kan doen en laten wat hij wil. Andere opties zijn er niet.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer