EU-propaganda in Sittard-Geleen

Geen categoriemei 08 2014, 10:14
Het is woensdagmiddag 7 mei, negen minuutjes na twee. Geen zon, maar keiharde regen. Zoals gewoonlijk. Lunchbreak is al geweest. Bijna koffietijd. Maar dan gebeurt er dit...
Pas op: voor u op deze link klikt eerst nog even een waarschuwing voor propaganda. Disclaimer: De Dagelijkse Standaard en ondergetekende zijn niet verantwoordelijk voor enig letsel, hetzij mentaal, hetzij lichamelijk, dat voorvloeit uit het bekijken van de foto. 
Op de foto zien we een brief van de Limburgse gemeente Sittard-Geleen. Een brief met een bijzonder verontrustend bericht. Vooral de tweede zin springt eruit: "Buiten kijf staat dat de samenwerking op Europees niveau ons de afgelopen tientallen jaren geen windeieren heeft gelegd."
Het staat er echt. Echt! Lees maar. En nog eens. Voor de zekerheid dan maar een woordenboekje raadplegen. Wie weet hebben we het fout. "Dat zal hem geen windeieren leggen, d.w.z. dat zal hem van groot voordeel zijn, daarbij zal hij veel verdienen". Oké, helder. Dus, dat u het weet: de Europese samenwerking, die zonder de EU absoluut wel niet mogelijk was, heeft gezorgd voor immense welvaart. Bergen geld. Oneindige werkgelegenheid. Bizar hoge pensioenen. En verder bracht de EU ons tussen twee landsgrenzen in veel vrede natuurlijk, zoals u weet. Want EU = vrede + welvaart. Dat is u altijd aangeleerd en aan die code moet u zich ook houden, ook bij deze verkiezingen. Niet vergeten, hè.
Even alle gekheid op een stokje. Dit is werkelijk schrikbarend. De gemeente Sittard-Geleen doet een propagandabriefje met gemeentelogo bij de stempas voor de Europese Parlementsverkiezingen, waarin de EU wordt opgehemeld. De Europese samenwerking wordt gelijkgesteld aan de Europese Unie. En dat in een verkiezingsstrijd die niet plaatsvindt tussen links en rechts, maar tussen pro-EU en anti-EU.
Daarom mijn oproep. Sittarders, Gelenenaren, Limburgers, Nederlanders, Europeanen: laat u niet gek maken. Laat u niet misleiden. Blijf rationeel. Blijf kritisch. Eventueel sceptisch. Maar het allerbelangrijkst is dat u zelf uw keuze maakt op 22 mei.
PS. Dit verkapt stemadvies werd persoonlijk ondertekend door PvdA-burgemeester Cox
Leroy Theuniszen was lijsttrekker van Artikel 50 bij de gemeenteraadsverkiezingen in Roermond.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten