EU-rekenkamer: EU-asielagentschap blijkt één grote frauduleuze en onverantwoordelijke bende!

Geen categorieokt 09 2018, 16:00
Alle alarmbellen gingen af bij de financieel controleurs van de Europese Unie. De EASO, het EU-asielagentschap, blijkt een grote puinhoop van fraude, personeelstekort en een gebrek aan controle en verantwoordelijkheidsgevoel. Via de NRC.
Termen als 'een kritieke personeelssituatie' en 'exponentieel verslechterd' zijn verspreid over het hele rapport van de Europese Rekenkamer omtrent het EU-asielagentschap Europees Ondersteuningsbureau voor Asielzaken (EASO). Zo is er te weinig personeel om de vacatures qua administratie in te vullen. Men krijgt het dus niet voor elkaar om voldoende vacatures op te stellen en te verwerken.
In 2015 had men nog een budget van 15,5 miljoen euro, waar dit in 2017 zo'n 70 miljoen werd. Met 54,5 miljoen extra kan een clubje van zo'n 200 medewerkers de boel dus niet op de rit krijgen. De interne controle was een regelrechte bende waardoor ruim 10 procent van het budget, zo'n 7,7 miljoen euro, door onterechte betalingen en slecht verantwoorde aanbestedingen in de zakken verdween van de medewerkers of verkeerd terechtkwam.
Nog twee leuk feitjes zijn:
1. Dat de opgestapte HR-directeur sprak over 'afwezigheid van de rechtsstaat in dit agentschap' en er 'waanideeën heersen onder de verantwoordelijken voor deze situatie'. Hij vatte dit samen onder de noemer 'cultuur van onverantwoordelijkheid' binnen de EASO.
2. Dat het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) in maart 2019 naar Amsterdam komt vanwege Brexit. Daar wordt 18,6 miljoen euro voor uitgetrokken, op zich niet zo'n probleem máár de EMA moet dan wel onder z'n huidige huurcontract uit, dat tot 2039 loopt. Er is geen exitclausule waardoor de kans dik aanwezig is dat men 465 miljoen euro moet gaan betalen om onder het contract uit te komen!
Tot nu toe lijken 40 van de 41 agentschappen de zaken prima op orde te hebben, of 39 als de EMA faalt met hun huurcontract. De Europese Bankenautoriteit verhuist ook van Londen naar Parijs (11,2 miljoen euro aan kosten) maar dat valt nog te overzien.
Al met al wordt er weer flink met geld gesmeten en wordt niemand ter verantwoording geroepen, volgende keer gaat het allemaal vast beter!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten