GroenLinks roeptoetert vrolijk met wilde plannen: Direct kolencentrales sluiten na uitspraak Hof!

GroenLinks roeptoetert vrolijk met wilde plannen: Direct kolencentrales sluiten na uitspraak Hof!

De Nederlandse Staat kreeg ongelijk van het gerechtshof en moest meer doen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Jesse Klaver van GroenLinks dook daar direct op en meent gewoon even twee kolencentrales te kunnen sluiten! Via het AD.

Het plan in het regeerakkoord stelt dat in 2030 vijf kolencentrales zullen worden gesloten. Twee daarvan al in 2024. Voormalig minister van Economische Zaken Henk Kamp meende de Amsterdamse kolencentrale Hemweg al in 2020 te kunnen sluiten.

Klaver gaat het allemaal niet snel genoeg en is ervan overtuigd dat die centrales nu wel gewoon kunnen worden gesloten. Of er dan nog wel voldoende capaciteit is om iedereen van stroom te voorzien maakt Klaver blijkbaar weinig uit zolang we de 25 procent reductie maar zo snel mogelijk halen.

Wanneer er onvoldoende capaciteit blijkt óf er pieken en dalen zijn waardoor er een tijdelijk tekort of overschot ontstaat, lopen we al snel in de knoei. Duitsland maakte eenzelfde probleem mee waar kolencentrales werden gesloten, wind- en zonne-energie de capaciteit moesten verzorgen en vervolgens de kolencentrales weer op moest starten. Bij te weinig wind en zon en perioden van teveel of onder gemiddeld verbruik, ontstonden er problemen.

Klaver heeft hier mogelijk kennis van maar haalt dit niet aan óf snapt er helemaal niks van en roeptoetert maar lukraak over het sluiten van kolencentrales om weer even in het nieuws te komen. Klaver wil het regeerakkoord 'openbreken' omdat er volgens hem nieuwe maatregelen moeten worden genomen om te kunnen voldoen aan de eisen van de Urgenda-deadline.

Het kabinet neemt nog geen nieuwe maatregelen en doet in het voorjaar van 2019 een nieuwe voorspelling over de reductie, wanneer de 25 procent dan niet gehaald lijkt te worden zullen er mogelijk nieuwe maatregelen worden genomen. Klaver moet dus even dimmen met z'n links-populistische geneuzel.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties