Rutte geeft geen inzicht in welke bedrijven contact hebben gezocht als gevolg van het eventueel terugdraaien dividendbelasting

Rutte geeft geen inzicht in welke bedrijven contact hebben gezocht als gevolg van het eventueel terugdraaien dividendbelasting

Premier Rutte zal geen inzicht geven in de bedrijven die naar aanleiding van het eventueel terugdraaien van de dividendbelasting contact met hem hebben gezocht. GroenLinks en de SP vroegen daar om en vrezen dat de 2 miljard euro belastingopbrengsten mogelijk alsnog naar bedrijven gaat. Dat meldt RTL Z.

De oppositie gaf Rutte flink de wind van voren tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Rutte besloot vrijdag de afschaffing van de dividendbelasting te heroverwegen, dit gebeurde naar aanleiding van Unilever die haar hoofdkantoor niet meer naar Rotterdam wilde halen.

Nu het er sterk op lijkt dat de dividendbelasting toch zal worden behouden, betekent dit dat er ineens zo'n 2 miljard euro beschikbaar komt waar geen rekening mee is gehouden in de begroting. De linkse partijen zoals GroenLinks, PvdA en de SP staan dus te popelen om dat geld te spenderen. De PvdA wilde zelfs het debat over de Algemene Financiële Beschouwingen heropenen.

Voor Rutte is het logisch om niet openbaar te willen maken welke bedrijven contact hebben gezocht. De aandeelhouders van Unilever wilden niet dat het hoofdkantoor in Rotterdam zou komen, naar alle waarschijnlijkheid ligt de schuld hiervoor bij de SP en GroenLinks. Zij ageerden namelijk met brandende passie tegen 'het grootkapitaal' en laat 'het grootkapitaal' nou net geen zin hebben in gedram van de Nederlandse politiek die onzekerheid en afkeer met zich meebrengt. De aandeelhouders van Unilever kiezen liever voor een politiek klimaat dat hun beter is gezind. Door bedrijven met naam te noemen zou Rutte riskeren dat nog meer bedrijven aan de schandpaal worden genageld door partijen als GroenLinks en de SP.

Het is overigens prima om onderbouwd voor of tegen die dividendbelasting te zijn, maar om in die argumenten nou een afkeer te verwerken tegen grote bedrijven en aandeelhouders, waardoor het beeld wordt gevormd dat de Nederlandse politiek je het liefst diep in de buidel wil laten tasten, is niet aantrekkelijk te noemen.

De SP en GroenLinks hebben dus in zekere zin Unilever weggepest voor 2 miljard euro, die mogelijk niet eens hun achterban of idealen ten goede komt.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties