Eurofiele Joshua Livestro (Jalta) scheurt uit de bocht, noemt Wilders, Baudet en Roos "landverraders"

Eurofiele Joshua Livestro (Jalta) scheurt uit de bocht, noemt Wilders, Baudet en Roos "landverraders"

De eigenaar en hoofdredacteur van Jalta wordt steeds meer uitgesproken eurofiel. Waar hij in het verleden regelmatig kritisch was over de EU steunt hij het megalomane project nu helemaal. En daarin gaat hij bijzonder ver.

De hoofdredacteur van Jalta -- tot mei vorig jaar was hij eigenaar van De Dagelijkse Standaard, maar deze site heb ik overgenomen -- stond in het verleden bekend als een échte conservatief die behoorlijk kritisch was ten opzichte van de Europese Unie. Nu niet meer. Sterker nog, hij heeft definitief de kant gekozen van de Europese opperbazen die alles beter denken te weten.

Dat was al bekend, maar vandaag maakt Livestro het wel héél bont. In een nieuw artikel beschuldigt hij eurosceptici als Geert Wilders, Jan Roos en Thierry Baudet namelijk keihard van landverraad. Ja, dat lees je goed: landverraad. Lees de titel maar: "Laten we eerlijk zijn: Wilders, Roos en Baudet zijn feitelijk landverraders."

Naar de motieven van de drie hypernationalisten kunnen we alleen gissen. Maar het boeit feitelijk niet wat ze ermee beogen. Wat telt is wat ze ermee bereiken. Het netto effect van hun inspanningen is dat ze Nederland naakt en onbeschermd in de wereld plaatsen, weerloos tegen de grote dreigingen van ons tijdsgewricht. Hun inspanningen om ons lidmaatschap van de Unie ongedaan te maken, ja zelfs om de Unie in zijn geheel op te blazen dienen niet ons belang maar dat van degenen die ons bedreigen. In praktische zin werken ze niet voor u en mij maar voor Poetin en Trump.

En hij is nog lang niet klaar:

Het ageren tegen een samenwerkingsverband dat onze vrijheid, welvaart en veiligheid garandeert, uitgerekend op een moment dat we dat samenwerkingsverband het hardste nodig hebben. Het bepleiten van de belangen van onze bedreigers, en het bovenschikken van die belangen boven ons eigen nationale belang. Het is allemaal even stuitend en vooral ook: gevaarlijk. Laat u daarbij niet in de luren leggen door het feit dat ze graag doen alsof ze zich in onze vlag wikkelen. Hun hele denken en handelen is één lange rituele verbranding van diezelfde vlag (dank aan David Frum voor de beeldspraak). De conclusie is onontkoombaar: de drie hypernationalisten doen alsof ze overlopen van vaderlandsliefde, maar feitelijk zijn het gewoon landverraders.

Voor de goede orde, Joshua en ik hebben altijd bijzonder prettig samengewerkt. Maar dit slaat echt volstrekt nergens op, zeker niet als je bedenkt dat hij zelf lange tijd terecht bekend stond als een euroscepticus. Het is niet zo dat de Jalta-baas zich al jarenlang hardmaakt voor het megalomane EU-project. Hij is blijkbaar bekeerd en gaat er vervolgens keihard met gestrekt been in.

Het is heel simpel. Mensen die tegen de EU zijn kiezen voor de eigen nationale soevereiniteit. Daar is helemaal niets verraderlijk aan. Het tegendeel is zelfs waar: pleiten voor het behoud van onze nationale soevereiniteit is het werk van een echte patriot; van iemand die ons land lief heeft. Sinds wanneer is het in vredesnaam om te pleiten voor het tegengestelde? Voor wat feitelijk neerkomt op het einde van onze grenzen en onze soevereiniteit, en op een enorme machtsoverdracht en een stel megalomane internationalisten in Brussel?

Het is natuurlijk volstrekt onzinnig, maar blijkbaar is dat nu de officiële redenering van mensen die de Europese vlag belangrijker vinden dan onze mooie driekleur (met dank aan Livestro en Frum). Het is totale gekkigheid.

Het zal niemand verbazen dat Jan Roos (VNL) Thierry Baudet (Forum voor Democratie) daar net zo over denken. Zij laten dan ook weten aan De Dagelijkse Standaard dat ze Livestro's kritiek volstrekt onzinnig vinden.

Roos refereert daarbij aan het door Livestro verloren referendum over het associatieverdrag van de EU met Oekraïne, waarbij het 'ja-kamp' gratis en voor niets (nou ja, voor heel veel propaganda eigenlijk) geld kreeg van de extreemlinkse raddraaier George Soros:

"Dat Josua Livestro mij een landverrader noemt is lachwekkend. Hij die op een Brits eiland woont en geld aanneemt van George Soros. Zijn rancune na zijn zoveelste politieke flop, als voorman van het JA-kamp bij het referendum, is hem klaarblijkelijk in het hoofd geschoten."

Baudet legt uit dat hij het volstrekt oneens is met Livestro en dat juist hij en andere eurosceptici de belangen van Nederland verdedigen:

Joshua stelt dat het slecht is voor Nederland om onafhankelijk te zijn, omdat we niet zouden kunnen overleven in de grote boze wereld. Het voorbeeld van Zwitserland, Noorwegen (en straks een onafhankelijk VK) laat zien dat het tegendeel het geval is. Juist een wendbaar, dynamisch, soeverein en democratisch NL is opgewassen tegen de uitdagingen van de 21ste eeuw. De euro is een molensteen om onze nek die de economische groei tegenhoudt. De interne markt biedt voordelen waar we zonder enig probleem ook gebruik van kunnen maken zonder lid te zijn van de EU. En ten slotte, de open grenzen leiden tot ongekende immigratieproblemen waar we nu echt paal en perk aan moeten stellen (en dat kan niet zolang we in de EU zitten).

Dus ik ben het echt fundamenteel met Livestro oneens.

Boem, pats, einde discussie.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties