Europees Parlement is het "machtigste parlement ter wereld"?!

Geen categoriemei 18 2014, 14:00
De eerste zomerse dag van 2014 is nog niet achter de rug of Herman van Rompuy heeft al een zonnesteek opgelopen en doet knettergekke uitspraken. Want het Europees Parlement is juist niet machtig.
In het laatste weekend voor de Europese Parlementsverkiezingen pakken politici nog even flink uit op televisie. In Nederland zijn Wilders en Pechtold op tv, en in België lopen Verhofstadt en Van Rompuy de deuren van de studio's plat. Bij het VRT-programma De zevende dag schoof de president van de Europese Commissie aan mocht daar deze uitspraak doen:
Het klinkt heel leuk, en is ook meteen wat koren op de eurofiele molen. Maar in theorie klopt dit al niet, laat staan in de praktijk. Het is namelijk wel degelijk de taak van het Europees Parlement om de Europese Commissie enigszins in de gaten te houden. De Europese Commissie moet - voordat zij van slag kan gaan - eerst een stemming winnen in het Europese Parlement. En here's the thing: het Europese Parlement is altijd, altijd, altijd voor. Nooit zal deze een Commissie bij voorbaat al wegsturen. Ook gedurende een termijn kan het Parlement de Commissie uit de functie zetten. Maar u raadt het al: ook dit gebeurt nooit.
Dus Van Rompuy heeft ongelijk, zowel in theorie in praktijk. Ja, van parlementariërs wordt wel degelijk verwacht dat ze een 'regering' in stand houden, en daar hebben ze gewoon vóór te stemmen. Een eigen inbreng of mening wordt niet op prijs gesteld. Gewoon op het groene knopje drukken bij Barosso en straks bij diens opvolger, en verder mond houden. Machtigste parlement ter wereld? Eerder schoothondje.
Daarnaast doet Van Rompuy net of eigen meningen mogelijk zijn. Hier heeft het favoriete doelwit van Nigel Farage wel in theorie gelijk, maar we hoeven alleen maar naar de praktijk te kijken om te zien hoe onwenselijk die 'eigen meningen' zich ontvouwen. De VVD is bijvoorbeeld een partij waarbij parlementariërs regelmatig eigen meningen verkondigen. Dat pakt voor de burgers juist negatief uit, want de punten waarop de gekozenen gaan muiten zijn nu juist de partijstandpunten die minder eurofiel zijn dan gemiddeld. Eén of twee parlementariërs kiezen vervolgens een persoonlijk eurofieler standpunt, en naaien zo hun partij en hun achterban. Als die eigen meningen inhouden dat je nóg meer in de eurofiele pas gaat lopen dan je eigen - vrij pro-Europese - partij al wenselijk acht, dan heb je dus geen donder aan dit fenomeen.
Met andere woorden: met nog een paar dagen te gaan voordat Europa naar de stembus trekt hebben de EU-opperhoofden kennelijk besloten dat de propagandakranen wagenwijd open mogen. Dat er met de stroom informatie een flinke scheut onzin, verdraaiingen en leugens meekomt kan ze kennelijk niks schelen.
Het is donderdag aan u om blaters als Herman van Rompuy op hun nummer te zetten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten