Europese rechters ♥ Somalische piraten

Europese rechters ♥ Somalische piraten

In Straatsburg kunnen ze het verschil weer eens niet aanbrengen tussen slachtoffers die ondersteuning nodig hebben, en daders die gestraft moeten worden.

Voordat enkele jaren terug de halve Europese en Amerikaanse marines voor anker ging liggen in de Golf van Aden, was Somalië een waarlijk paradijs voor twee soorten mensen: anarchisten en piraten. Die laatsten hebben goud geld verdiend door mensen en bezittingen op volle zee te kapen, en vervolgens miljoenen aan losgeld los te peuteren. Eenmaal terug aan wal konden deze afpersende criminelen dan leven als God in Frankrijk.

Frankrijk, op diens beurt, was er evenals veel andere westerse landen niet zo heel erg gecharmeerd van dat onderdanen werden aangevallen en handelsbelangen op het spel gezet. Er werd dus volledig terecht afgerekend met de piraten.

Einde verhaal? Nee, niet dus. Want dat 'terecht' blijkt terug in Europa dan toch weer niet helemaal 'terecht'. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens had ook wat te zeuren:

De piraten hadden in 2008 een cruiseschip en een jacht gekaapt, en een kleine 4 miljoen euro voor de gijzelaars gekregen. Na de ontvangst van het losgeld werden ze gearresteerd door Franse militairen. Vervolgens hebben de piraten 48 uur te lang zonder aanklacht in voorarrest gezeten. Dat is in strijd met het Europees verdrag voor de rechten van de mens, aldus het Hof.

De piraten krijgen tot 9.000 euro schadevergoeding voor de overtreding.

Schadevergoeding voor een stel bikkelharde criminelen dus. Het moet niet gekker worden.

In het verleden is onder anderen door UKIP, de Conservatives en onze eigen VVD en PVV voorgesteld om dit overbodige rechtbankje gewoon af te schaffen. Wat mij betreft: liever vandaag dan morgen nog doen.

Het begrip mensenrechten wordt namelijk echt op een onacceptabele manier allesomvattend gemaakt. De mensenrechten zijn ooit bedacht als instrument tegen de terugkeer van barbaarse praktijken zoals die bij de nazi's in zwang waren. Tegenwoordig verstaat men onder dat begrip echter ook omvangrijke wettelijke bescherming voor geharde criminelen zoals zwaarbewapende piraten uit Somalië. Dat lijkt me niet helemaal de bedoeling: het Europees Hof voor de Rechten van de Mens is dus diens doel voorbijgeschoten. Tijd om deze rechters dus een toontje lager te laten zingen.

Lees meer over:
Frankrijk EHRM Piraten

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer