Europese begroting is geen belangrijk onderwerp voor het Kabinet en laat het varen

Geen categoriejun 17 2018, 17:02
Het is belachelijk dat de Europese Commissie een hogere begroting wil construeren, maar het is nog belachelijker dat het Kabinet dit niet als onderwerp ziet bij de komende Europese top. Wat het Kabinet wel ziet als een belangrijk onderwerp is het ESM-programma. De vraag is natuurlijk of dit voor de komende top niet belangrijk is of over het algemeen niet.

Een Europese begroting moet komende week geen onderwerp zijn bij de komende vergadering van de eurogroep. Dat zei minister van Financiën Wopke Hoekstra in de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Hoekstra neemt daarmee stelling tegen zijn Franse en Duitse collega’s die daar wél over willen praten en er naar verluidt al dichter over bij elkaar komen. Nederland heeft al eerder laten weten in ieder geval geen voorstander te zijn van het verhogen van de afdracht aan Europa. Duitsland wil ondanks het vertrek van nettobetaler Groot-Brittannië uit de Europese Unie dat de EU meer te besteden moet krijgen.

Het is een verstrekkend plan dat juist wel onderwerp moet zijn van een Europese top. Het is een Europese discussie dat direct en indirect de toekomst van de Europese Unie bepaalt, want het zal in de toekomst gezien worden als de standaard voor andere begrotingen. Daarom is het noodzakelijk dat er wél over gesproken wordt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten