Een overwinning voor transparantie! Europese ombudsman gaat onderzoek doen naar geheime EU-documenten

Geen categoriemrt 15 2017, 19:00
Slecht nieuws voor de geheimzinnige megalomanen in Brussel: de Europese ombudsman gaat onderzoek doen naar hun wangedrag waarbij ze alle in Europa gemaakte beslissingen als geheim classificeren waardoor leden van de volksvertegenwoordiging en het journaille geen onderzoek kunnen verrichten naar wat er precies gebeurt.
De Europese ombudsman gaat onderzoek doen naar hoe wetgeving gemaakt wordt in de Europese Raad, het instituut dat nationale overheden representeert en dat beschreven wordt als een "zwart gat" door NGO's die voor meer transparantie in de politiek pleiten.
"In het huidige politieke klimaat is het van het grootste belang dat er duidelijkheid komt over hoe Europese wetten tot stand komen," aldus Emily O'Reilly. "Dit zorgt er onder meer voor dat mensen beter begrijpen wie er verantwoordelijk is voor nieuwe Europese wetten, en dat mensen beter de wisselwerking begrijpen tussen 'Brussel' en de nationale politiek."
De EU Observer legt uit:

Transparency has also been curbed by the trend of passing almost all bills in first and "early second reading" in the European Parliament. The process means hammering out laws behind closed doors and people have to rely on leaks and inside sources to understand what is happening.

Most decisions are taken during trilogues, informal meetings that bring together the co-legislators, despite the fact that such meetings are not formally enshrined in the EU Treaties.

Natuurlijk is dit bepaald geen sexy onderwerp, maar dat zou het eigenlijk wel moeten zijn. We zien namelijk maar al te vaak dat politieke partijen in Nederland zelf eurosceptisch pretenderen te zijn, maar in Brussel vervolgens toch akkoord gaan met allerlei wetgeving waardoor de nationale macht beperkt wordt. Veel mensen geven Brussel vervolgens 'de schuld.' Dat klopt lang niet altijd. Maar al te vaak gaan onze eigen leiders achter de schermen namelijk akkoord met dit soort regelgeving, maar doen ze in Nederland zelf vervolgens alsof dat niet zo is.
Laten we hopen dat de ombudsman ervoor zorgt dat er een einde komt aan het geheimzinnige gedoe in Brussel, zodat we allemaal gewoon kunnen zien wat onze 'leiders' daar met elkaar af- en bespreken, en wat de input van de Nederlanders precies is! Dwing de dames en heren politici maar om met de billen bloot te gaan!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten