Europese Unie vraagt Trump om vrijwaring van tariefsverhogingen op staal en aluminium

Europese Unie vraagt Trump om vrijwaring van tariefsverhogingen op staal en aluminium

Het oh zo machtige blok, genaamd de Europese Unie, heeft Donald Trump vriendelijk gevraagd of het vrijwaring krijgt in de 'handelsoorlog' die de Amerikaanse president heeft geïnitieerd. De Europese Commissie gaat op de knieën, om dezelfde behandeling te kunnen krijgen als Canada en Mexico. Deze twee landen krijgen al een vrijwaring van Trump.

De Europese Unie wil daarbij dus behandeld worden als één entiteit, dus als een echt handelsblok. In dit geval kan het dus een voordeel zijn om als een blok op te treden tegen de Verenigde Staten. De Europese Commissie heeft gesteld dat er geen oneerlijke behandeling kan ontstaan binnen de Europese Unie. Dus of allemaal wel, of allemaal niet. Dat kan werken als een goede leverage, maar met zo 'allemaal of geen' mentaliteit, kan het slecht aflopen voor landen die individueel gezien wel een vrijwaring zouden kunnen krijgen. 'Met zijn allen sta je sterk' heeft als karakteristiek dat je zo sterk bent als je zwakste schakel. Dat kan in ons nadeel werken.

De handelsadviseur van Trump zei gisteravond dat ook voor Europese landen uitzonderingen mogelijk zijn, maar die zullen ze dan één voor één in Washington moeten komen bepleiten. Brussel ziet dat als een verdeel- en-heerspolitiek. Katainens collega van handel, de Zweedse Cecilia Malmström, heeft morgen al gesprekken met Amerika en Japan, maar volgens Katainen worden de problemen daar niet opgelost: ,,Het is een, niet hét gesprek.''

Voor de Verenigde Staten wordt het moeilijk, want als er een schaap over de dam is, dan volgen er meer. In dit geval kan het dan uitlopen op een aanvraag voor vrijwaring vanuit tientallen landen. We zullen zien hoe het zich gaat ontwikkelen, misschien is Trump helemaal niet zo onder de indruk van de 'machtige doch fragiele Europese Unie'. Mijn woorden natuurlijk, maar met een kern van waarheid. Trump weet als de beste hoe die de zwakheden van externen tegen hen kan gebruiken.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties