Excuses van Dijkhoff voor de zoveelste keer te laat informeren van familie over vrijlating dader

Geen categoriemei 16 2017, 16:00
Moet je voorstellen dat je familie vermoord is of doodgereden en de dader zonder dat je het weet weer vrij komt. Dan zou je je enorm bedrogen voelen en respectloos behandeld door het systeem dat juist onrecht moet bestrijden. Dit overkwam de familie van een meisje dat in 2013 in Meijel samen met haar grootouders werd doodgereden door een Pool. De autoriteiten hadden de familie te laat verteld dat de dader in dit ongeluk vervroegd werd vrijgelaten.
Daar komt ook nog eens bij dat de rechtbank in Roermond in eerste instantie voor een taakstraf van 120 uur pleitte. Dit veroorzaakte veel ophef in de samenleving. De vader van het meisje werd zo boos dat die een stoel naar de rechter smeet in rechtszaal. De zaak werd in hoger beroep gebracht en het hof verzwaarde de straf naar 15 maanden cel. Er is dus toch nog enigszins gerechtigheid geweest, maar dan wordt je als familie ook nog eens zo geschoffeerd doordat je niet op de hoogte wordt gehouden over de vrijlating van de dader.
Het gebeurt te vaak dat de familie van de slachtoffers niet goed worden geïnformeerd. Elke keer is te veel en niet zo lang geleden gebeurde het ook bij het onbegeleid verlof van de moordenaar van het meisje van Nulde. De vader van het meisje, Martin Huisman, kreeg een apathisch en koud whatsappje over de vrijlating van de moordenaar, Mike J. ''De dader die mij het dierbaarst heeft ontnomen, mag vanaf 2 januari op onbegeleid verlof. Jezus, alleen al de haat die ik voel. Hoe ik me voel is onbeschrijflijk.''
Het juridisch systeem heeft mede als functie om rechtvaardigheid te laten zegevieren en spanning in de samenleving te verzachten door een passende straf op te leggen. Dat is bij deze twee voorbeelden niet gelukt en zo lang dit soort voorvallen zich voordoen, hoe onrechtvaardiger de samenleving voor mensen aanvoelt. Verhoog de straffen en zorg dat de verantwoordelijke instanties de respect naar de familie van slachtoffers als prioriteit hebben. Dan hoeven er geen stoelen gegooid te worden en wordt het vertrouwen in het juridisch systeem hersteld.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten