Exitpoll Oostenrijk: ÖVP van Sebastian Kurz grote winnaar, afstraffing voor FPÖ

Exitpoll Oostenrijk: ÖVP van Sebastian Kurz grote winnaar, afstraffing voor FPÖ

Sebastian Kurz (33) lijkt de grote winnaar te zijn van de Oostenrijkse verkiezingen. Zijn partij, ÖVP, staat aan kop met zo'n 37 procent van de stemmen! Dat meldt de NOS.

De conservatieve ÖVP van oud-bondskanselier Sebastian Kurz lijkt de klap van het FPÖ-schandaal te hebben overwonnen. Sterker nog, ze zijn er juist mede door gegroeid!

Het omkopingsschandaal rond vicekanselier Strache op Ibiza zorgde voor het aftreden van Kurz en een breuk van de coalitie tussen ÖVP en FPÖ. Die laatste is nu flink afgestraft en verloor 10 procentpunt, waardoor ze nu op 16 procent van de stemmen staan.

Kurz zal nu wel gek zijn om nog een keer te proberen samen te werken met de FPÖ. Hij zal het in dat geval over een andere boeg moeten gooien, waardoor hij volgens de NOS bij De Groenen en de liberale Neos-partij uit zou kunnen komen. Ik weet niet hoe de Groenen in Oostenrijk zijn, maar als ze vergelijkbaar zijn met die in Duitsland en GroenLinks in Nederland, dan lijkt me dat nogal onwaarschijnlijk.

Hoe je het ook bekijkt: de conservatieven zijn in Oostenrijk sterker terug dan ooit. Dit zou weleens over kunnen slaan naar de rest van Europa. Misschien wordt er in Oostenrijk wel een voorbeeld gesteld van een nieuwe vorm van 'paars': conservatieven met een enigszins progressieve partij. Zoiets zou de drempel in andere landen ontzettend kunnen verlagen, wie weet!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties