FACTCHECK: "De regering breekt immigratierecord na immigratierecord"

FACTCHECK: "De regering breekt immigratierecord na immigratierecord"

Volgens Tweede Kamerlid Thierry Baudet verbreekt de regering immigratierecord na immigratierecord. Is het waarheid? Nou, we spelen het spelletje mee en duiken even de abstracte cijfers in. Eigenlijk is dat niet nodig want onze ogen zijn voldoende om het gelijk van Baudet te bewijzen, maar toch: breekt Rutte 3 de immigratierecords?

Met de migratiecijfers van het CBS moet wel rekening gehouden worden met statistische ruis, bijvoorbeeld doordat personen zonder persoonspapieren of verblijfsvergunning niet in de dataset wordt meegerekend. Het beeld van migratie is vaak dat het vooral vanuit Noord-Afrika komt, maar dit is slechts een media-effec. De meeste migratie komt vanuit andere EU-lidstaten.

De meeste vluchtelingen, die ook onder migranten vallen -categorisch gezien, niet juridisch-, komen uit de landen waar westerse overheden "vredesmissies" uitvoeren: Irak, Syrië en Afghanistan. De Noord-Afrikanen komen voornamelijk via Libië -ook zo'n stukje kapotgeschoten territorium, onder meer door de Fransen- en de Spaanse Noord-Afrikaanse regio Ceuta.

Dat gezegd hebbende impliceert de stelling 'record' een vergelijking, dus als we de cijfers van dit jaar vergelijken met de voorgaande tien jaren dan zien we inderdaad een record! Voor het jaar 2018 werd een netto-migratie geregistreerd van wel 243.727 personen. Dat is dus voor de duidelijkheid méér immigratie dan in het jaar 2015. De stelling van Baudet is dus niet alleen juist op basis van visuele waarneming in de grote steden, maar ook nog eens op papier. Eindelijk eens géén divergentie!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer