FACTCHECK: "De regering breekt immigratierecord na immigratierecord"

Geen categoriesep 11 2019, 17:00
Volgens Tweede Kamerlid Thierry Baudet verbreekt de regering immigratierecord na immigratierecord. Is het waarheid? Nou, we spelen het spelletje mee en duiken even de abstracte cijfers in. Eigenlijk is dat niet nodig want onze ogen zijn voldoende om het gelijk van Baudet te bewijzen, maar toch: breekt Rutte 3 de immigratierecords?
Met de migratiecijfers van het CBS moet wel rekening gehouden worden met statistische ruis, bijvoorbeeld doordat personen zonder persoonspapieren of verblijfsvergunning niet in de dataset wordt meegerekend. Het beeld van migratie is vaak dat het vooral vanuit Noord-Afrika komt, maar dit is slechts een media-effec. De meeste migratie komt vanuit andere EU-lidstaten.
De meeste vluchtelingen, die ook onder migranten vallen -categorisch gezien, niet juridisch-, komen uit de landen waar westerse overheden "vredesmissies" uitvoeren: Irak, Syrië en Afghanistan. De Noord-Afrikanen komen voornamelijk via Libië -ook zo'n stukje kapotgeschoten territorium, onder meer door de Fransen- en de Spaanse Noord-Afrikaanse regio Ceuta.
Dat gezegd hebbende impliceert de stelling 'record' een vergelijking, dus als we de cijfers van dit jaar vergelijken met de voorgaande tien jaren dan zien we inderdaad een record! Voor het jaar 2018 werd een netto-migratie geregistreerd van wel 243.727 personen. Dat is dus voor de duidelijkheid méér immigratie dan in het jaar 2015. De stelling van Baudet is dus niet alleen juist op basis van visuele waarneming in de grote steden, maar ook nog eens op papier. Eindelijk eens géén divergentie!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten