Farage verliest zijn Europese fractie

Farage verliest zijn Europese fractie

De fractie in het Europese Parlement waar ook Farage's UKIP onderdeel van uitmaakte - de EFDD - is vandaag uiteengespat. Zonde.

Het is een zwarte dag voor het euroscepticisme in Europa, want de enige échte eurosceptische fractie in het Europees Parlement is niet meer. Farage's Europe for Freedom and Direct Democracy verliest vandaag het Letse lid Iveta Grigule en daardoor is de EFDD niet langer vertegenwoordigd door zeven landen, maar nog maar zes. Hiermee zakt de groep immers onder het vereiste minimum en wordt zij per direct ontbonden:

De eurosceptische fractie Europa van Vrijheid en Directe Democratie (EVDD) kan niet meer als groep opereren in het Europees Parlement. De Letse Iveta Grigule is opgestapt, daarmee voldoet de fractie niet meer aan de voorwaarden: een Europese fractie moet uit minimaal zeven lidstaten en 25 leden bestaan. Aan die eerste voorwaarde wordt nu niet meer voldaan.

Nigel Farage’s UKIP is de grootste partij (24 zetels) in de groep gevolgd door de Italiaanse Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo (17 zetels).

Waarom de Let er precies is uitgestapt is nog onduidelijk. UKIP wijst meteen in de richting van Martin Schulz; die schijnt Grigule de leiding van een belangrijke reis te hebben aangeboden op voorwaarde van uittreden uit de EFDD-fractie.

Wat verliest UKIP nu precies? Behalve geld, spreekrechten voor Farage bij belangrijke evenementen (nooit meer 'damp rag'-speeches, dus) krijgt Nigel Farage's PR een flinke dreun. Juist nu hij parlementariërs in de House of Commons aan het loodsen lijkt de geoliede machine in Brussel zand in de motoren te krijgen. UKIP zal met man en macht moeten proberen deze nederlaag weer weg te spinnen.

Maar de één zijn dood, is de ander zijn brood. Nu Farage zonder fractie zit, kunnen Marine Le Pen en Geert Wilders wellicht proberen om hun Europese groep weer uit het slob te trekken. Met leden uit Farage's nu ter ziele gegane EFDD.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties