Links college Den Haag staat op ontploffen

Geen categorieokt 16 2014, 14:00
Ze zitten er pas drie maanden, maar het Haagse college kan vanavond zomaar vallen vanwege een ex-kraker die nu wethouder is in de stad.
Terwijl de PvdA de verkiezingen verloor, ook in Den Haag, kwam de partij toch weer in het Haagse college van burgemeester en wethouders. Met dezelfde drie partijen als in het college ervoor: D66, VVD en CDA. Er kwam wel één extra partij bij, de Haagse Stadspartij (HSP).
De HSP is niet zomaar een lokale partij, maar een linkse partij van ex-krakers die eerst tegen de bouw van het 181 miljoen euro kostende Spuiforum waren en nu ze in het college zitten voor zijn. Het college maakte dus een ruk naar links met de HSP erbij.
Nu maken de vijf partijen ruzie over het krakersbolwerk De Vloek dat moet verdwijnen. HSP wil dat De Vloek blijft. Het AD schrijft dat de ruzie uit de hand dreigt te lopen en dat het linkse college zelfs kan vallen tijdens een gemeenteraadsvergadering vanavond:

Volgens bronnen rond het stadhuis dreigt escalatie. 'Er wordt hier serieus rekening mee gehouden dat we morgenavond geen college van burgemeester en wethouders meer hebben,' zegt een van hen. "Dit onderwerp is nu al maanden een splijtzwam in het stadsbestuur. Dat ze er een dag voor de gemeenteraadsvergadering niet uit zijn, zegt genoeg," stelt een ander. "Het wordt enorm spannend."

De wethouders van D66, CDA, VVD en PvdA zouden de fractie van de HSP keihard voor het blok hebben gezet: als de raadsleden van die partij niet accepteren dat De Vloek verdwijnt, dan is het einde oefening voor het stadsbestuur. De kwestie wordt gezien als een 'testcase'. Als ze nu al toegeven aan de HSP dan is straks het einde zoek, vrezen de wethouders van de andere vier partijen.

De HSP heeft aangegeven dat ze hun fractiestandpunt al hebben bepaald en dat er op het moment nogal veel druk wordt uitgeoefend op de fractie. Dat klinkt alsof ze bij hun standpunt blijven dat De Vloek moet blijven en dat het college desnoods mag vallen op dit punt. Ik ben razend benieuwd of het linkse college vandaag inderdaad valt. Hoe dan ook, eens te meer blijkt dat het een domme fout is geweest van D66, PvdA, VVD en het CDA om de HSP bij het nieuwe college te betrekken. De HSP is een radicaal-linkse partij die geen idee heeft wat het betekent om verantwoordelijkheid te nemen.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten