Femke Halsema grijpt in vanwege overlast: "verkoop van lachgas in Amsterdam aan banden"

Femke Halsema grijpt in vanwege overlast: "verkoop van lachgas in Amsterdam aan banden"

Megan Holt / YouTube

De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, gaat ingrijpen op de verkoop van lachgas op de Amsterdamse straten die "veel overlast veroorzaakt". In de brief gericht aan de Amsterdamse gemeenteraad stelt de burgemeester dat de 'juridische positie' van de handhaving wordt verbeterd.

Aanleiding voor het ingrijpen van Femke Halsema is de toename van overlast op straat door gebruikers, de verkoop van lachgas en de negatieve gezondheidsgevolgen voor de hallucinante gebruikers. Dat Halsema nu vandaag ingrijpt lag in lijn der verwachtingen, maar hoe de handhaving er in de praktijk uit gaat zien is even afwachten. Wel schrijft ze dat het definitief is dat de verkoop van lachgas 'in de ban gaat':

"Gezien de explosief toenemende overlast door verkoop van lachgas op straat en de signalen over ,gezondheidsincidenten bij excessief gebruik, gaan we lachgas reguleren door de verkoop in de openbare ruimte aan pakken. Daarnaast wordt ingezet op gezondheidspreventie."

Halsema heeft behalve het gebruik van woorden ook direct de daad bij het woord gevoegd en ondertussen een dwangsom opgelegd aan één van de grote lachgasventers van de stad. De dwangsom zal een flink bedrag bedragen waardoor de ondernemer wordt afgeschrikt en mogelijk van verdere illegale verkoop afziet. Echter kan de lachgasverkopers zich juridisch gaan wapenen en gewoon weer de mazen van de wet opzoeken.

Verder schrijft de burgemeester in haar brief dat ze wil inzetten op de preventie van gezondheidsschade door de publieksvoorlichting aan ouders en kinderen te verbeteren. Voornamelijk de toename in excessief gebruik, zoals ze het zelf noemt, baart zorgen waardoor ingrijpen op dit moment écht noodzakelijk is:

"De laatste weken bereiken ons signalen dat onder een klein deel van gebruikerspopulatie het excessieve gebruik van lachgas is toegenomen. Dit zou in extreme gevallen kunnen leiden tot neurologische schade en blijvend letsel. Gezondheidsschade en excessief gebruik zien we op dit moment nog niet op grote schaal in de stad zoals bij andere middelen, zoals roken en alcohol, wel het geval is. Wel blijven we deze trends in gebruik en incidenten uiteraard goed monitoren."

Nou, hop Femke!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
amsterdam Femke Halsema Lachgas

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties