Filmpje! Koning pakt mediamomentje om aanslag Utrecht: 'we hebben intens meegeleefd!'

Geen categoriemrt 20 2019, 16:00
Koning Willem-Alexander reageerde voor de camera van RTL Nieuws op de aanslag in Utrecht. De Koning stelt dat zijn gezin 'intens heeft meegeleefd met de slachtoffers'. Dat zal natuurlijk wel: achter een dikke muur in een paleis, scherp beveiligd en ver van de toestanden waar de gewone Nederlander mee te maken heeft.
Zelf nooit slachtoffer van enig maatschappelijk probleem maakt de koning zichzelf ongeloofwaardig. Terwijl hij in zijn kersttoespraken voortdurend de linkse politieke koers van Europa verdedigt, durft hij niet eens te benoemen dat terreur in Europa steeds vaker voor komt. Laat staan te benoemen waarom. Maar zwijgen omwille van 'politieke neutraliteit' is ook een politieke keuze...
Het enige dat koning Willem-Alexander ons momenteel biedt is een rijke geschiedenis, politiek correct gewauwel en 'intens medeleven'. Maar hij lijkt zich niet druk te maken om de omstandigheden waaraan het Nederlandse volk wordt blootgesteld. Sterker nog, zijn vrouw koningin Maxima, ontkend het bestaan van 'de Nederlandse identiteit'.
Waar de loyaliteit van het Koninklijk Huis ligt is moeilijk te zeggen. Waarschijnlijk alleen bij haar dynastie en verder niet. Tegelijkertijd houdt de koning voor de camera vol dat hij 'intens meeleeft met het volk'. Bijzonder! De identiteit van het volk ontkennen, maar wel met het volk meeleven. De half onderdrukte grijns maakt het verhaal niet sterker. Jammer.
Ondanks dat de koning 'politiek neutraal' is, zou het fijn zijn als hij vaker spreekt over situaties in de samenleving. En dan niet politiek correct gewauwel, maar gewoon echt even een koninklijke uitspraak. Koningen mogen alles zeggen toch?
Dat deed hij in het geval van de aanslag in Utrecht, maar verder dan 'intens meeleven' komt hij niet. Daarmee staat hij op hetzelfde niveau als koningin Wilhelmina die 'intens meeleefde' met de oorlogsomstandigheden van het volk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat was intens meeleven op 200 kilometer afstand in een bunker met bediening.
En dat is een patroon natuurlijk. Zo vluchtte Willem V van Oranje-Nassau ook halsoverkop naar het Verenigd Koninkrijk toen Napoleon zijn Franse grenadiers liet marcheren. En ook nu hebben we weer zo'n koning. Die er wel is, maar eigenlijk zo kan worden vervangen door iemand anders. Een koning die nietszeggende woorden uit zijn mond laat komen.
Jammer, de koning mag best wat meer durf tonen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten