Filmpje! Theo Hiddema maakt zich hard voor de Friese taal en cultuur

Geen categoriejun 27 2019, 12:00
Fryslan boppe!
De fractievoorzitter van Forum voor Democratie in de Provinciale Staten van Friesland, Maarten Goudzwaard, is gisteren naar de Tweede Kamer gegaan waar hij gesproken heeft met Theo Hiddema, de nummer twee van de (landelijke) partij. Goudzwaard was naar Den Haag afgereisd om een Friese actiegroep het hart onder de riem te steken. Die hadden namelijk een petitie in elkaar gezet om te benadrukken hoe belangrijk de Friese taal voor Friezen is. Goudzwaard gaf die petitie aan Hiddema:
https://twitter.com/THiddema/status/1143932182265774081
De Hiddemeister stelde vervolgens absoluut niet teleur -- wat natuurlijk niet verbazingwekkend is aangezien Hiddema zélf Fries is. "Wij zijn Friezen allebei, en we zijn van dezelfde partij," aldus Hiddema, "en dat is geen toeval."
"Onze partij staat pal voor wat de Friese cultuur eigenlijk betekent voor het Friese individu: vrijheid voor het individu, verdraagzaamheid onder elkaar, en elkaar een plekje gunnen. En dat allemaal ingebed in een prachtige cultuur die ook de mooiste literatuur heeft voortgebracht. Dus die taal moet ook onder de mensen blijven dat ze weten wat voor democratische oorsprong vanuit het mooie Friesland onder de mensen is gekomen in dit land."
Zo is het maar net. Friesland heeft een schitterende historie, één waarop Friezen nog altijd terecht trots zijn. Dit doet niets af aan de cultuur en geschiedenis van 'Nederland' (of van andere delen zoals Holland, Brabant, etc.).
Mooi dat Hiddema dat ook zo ziet en dat hij zich actief wil inzetten om de Friese taal en cultuur te beschermen. Natuurlijk is het wel zo dat als Friezen die taal en cultuur zélf niet willen behouden, ze uiteindelijk alsnog verdwijnen. Het laatste woord is dus aan Friezen zélf.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten