FNV blijft trekken aan een dood paard

Geen categorieokt 14 2014, 21:00
Ton Heerts en vakbond FNV gaan het dit jaar gewoon nog een keer proberen met de fusie.
Morgen is het alweer precies een week geleden dat de FNV zichzelf opblies. Verschillende vakbonden wilden, na maar liefst twee jaar van voorbereiding, toch niet fuseren tot één grote machtige vakbond die de naam FNV moest gaan dragen (in plaats van allemaal andere vakbonden die bijvoorbeeld FNV Bondgenoten, Abvakabo FNV heten).
Voorzitter Ton Heerts (PvdA) zou na die blunder van een week geleden moeten opstappen, zo voorspelden insiders. Heerts zou echt niet kunnen blijven. Niets is minder waar. Heerts blijft zitten waar hij zit en hij gaat het eind dit jaar gewoon nog een keer proberen met de fusieplannen:

Het is de bedoeling dat er eind november een nieuw congres wordt georganiseerd. Daarin komt hetzelfde fusievoorstel aan de orde als de vorige keer. 

Tja, dat is natuurlijk wel een probleem, zoals De Telegraaf ook constateert in een verslag van de persconferentie waarin deze nieuwe stap vanavond werd aangekondigd:

Voor het uitschrijven van een extra congres moet minimaal 10% van de 401 deelnemers daarom vragen. Wel klaagden enkele FNV'ers op Twitter dat nu een 'democratisch genomen besluit weer onderuit wordt gehaald'. Ook vrezen zij dat 'er wordt doorgestemd tot de uitslag wél goed is'.

Daar begint het wel op te lijken inderdaad. Heerts zou gewoon moeten erkennen dat er op democratische wijze is besloten dat de fusieplannen niet doorgaan en daar zijn conclusies uit moeten trekken. Oftewel, Heerts zou deze plannen niet opnieuw moeten voorleggen en hij zou vandaag nog bekend moeten maken dat hij opstapt omdat hij er niet in is geslaagd de verschillende vakbonden bij elkaar te brengen.
Heerts en zijn FNV-collega's trekken aan een dood paard. Het definitieve einde van de vakbond komt steeds dichterbij. De heren en dames van FNV kunnen eind november beter de champagne laten aanrukken en een afscheidsfeestje geven, want dit wordt nooit meer wat.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten